O ubistvu policijskog inspektora u Bijeljini, napadu na povratnike i aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini, u našoj emisiji 7 Plus Hayat TV-a razgovarali smo sa zastupnikom u Narodnoj skupštini RS-a Ramizom Salkićem.

Komentarišući ubistvo policijskog inspektora u Bijeljini koje se dogodilo sinoć, Salkić upozorava kako je došlo do jačanja kriminalnih skupina u bh. entitetu, kazavši da su takve spremne izvršiti atake i na policijske službenike.

  • Postoji potreba da policijski službenici u BiH bolje komuniciraju. Ukoliko bi imali jedinstvenu policijsku strukturu, imali bismo bolju bezbjednosnu situaciju. Sve dok ne dođe do realizacije reforme policijskih struktura na pravi način, možemo očekivati ovakve slučajeve – naveo je.

Kada je u pitanju pronalazak osumnjičenih za ubistva i napade na povratnike, Salkić tvrdi kako je velika dilema da li institucije nisu u stanju ili ne žele pronaći napadače.

  • OHR i Visoki predstavnik su zaduženi da prate provođenje civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. OHR treba da obezbijedi sigurno okruženje povratnicima, ali broj napada na Bošnjake i ubistva pokazuju da OHR i Visoki predstavnik ne rade dobro svoj posao.  Visoki predstavnik kroz posjete porodici Memišević i Potočarima želi pokazati javnosti da je on prisutan na prostoru RS. To je samo vizuelno, on ništa nije uradio za poboljšanje statusa Bošnjaka i Hrvata u RS-u – naglasio je.

Dodaje kako se Schmidt ponaša upravo onako kako žele vlasti u RS-u, odnosno tako što zaobilazi entietske institucije.

  • On dođe u Banja Luku, ali bude u katoličkoj crkvi, bude u Srebrenici, ali ode u MC Potočari ili ode nekome privatno. On na neadekvatan način pokušava prikazati svoje prisustvo na terenu u RS-u. Međunarodna zajednica i OHR, prije svega EU, prihvataju pritisak iz RS-a od Dodika. Podliježu njegovom pritisku i počinju se ponašati onako kako Dodik želi. Ne dopušta im ulazak u institucije RS-a, a to je njegova politika, želi prikazati da bh. entitet nije dio BiH – pojasnio je.

Što se tiče optužnice protiv Milorada Dodika, Salkić očekuje dug i neizvjestan proces.

  • Ako bi pravosuđe bilo efikasno, bilo bi brzo završeno i Dodik bi bio osuđen, jer postoje elemanti za koje Dodik treba odgovarati. Međutim, kako proces bude odmicao, tako će dolaziti do radikalizacije, okupljanja građana na administrativnim linijama i na takav način će pokušati ugrožavati stabilnost i bezbjednost. Ako bude osuđen, možemo očekivati ozbiljniju radikalizaciju situacije – upozorio je.

Uporedio je Dodika sa Miloševićem, kazavši kako se i Dodik krije iza naroda.

  • On će nastaviti sa slabljenjem države. Moguće da u nekom momentu budemo imali, kako proces bude odmicao, jednu vrstu litija kada se uključi SPC. Tada bi imali reprizu dešavanja iz Crne Gore – kazao je Salkić u 7 Plus Hayat TV-a.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE.

 

Popularno