Oružane snage Bosne i Hercegovine ostaju, za sada, bez dva američka helikoptera UH-2 koji su trebali biti nabavljeni u okviru projekta Ministarstva odbrane BiH i vlasti SAD-a.

Razlog je, kako piše Istraga, to što Vijeće ministara BiH nije željelo razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera. S povlačenjem ovog materijala za sjednice Vijeća ministara BiH saglasan je bio i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Istovremeno, novac koji je trebao biti preusmjeren za nabavku američkih helikoptera, ostaje na budžetskoj poziciji koja predviđa remont ruskih helikoptera MI 8, a ti helikopteri mogu se samo remontovati u bijeljinskoj firmi Orao koja ima "licencu" iz Rusije.

U decembru 2021. godine četiri američka helikoptera opće namjene Bell Huey II namijenjeni za Oružane snage Bosne i Hercegovine sletjeli su u kasarnu "Rajlovac". Ugovor o nabavci iznosio je oko 38,5 miliona američkih dolara, od čega je BiH osigurala oko 7,5 miliona KM, a preostali iznos Vlada SAD-a.

 Kako je BiH opredijeljena za članstvo u NATO-u, ranije je bilo planirano da se naoružanje i vojna oprema koja nije po NATO standardima izbacuje iz upotrebe. Tako je bilo planirano da novac namijenjen za remont ruskih helikoptera bude preusmjeren za nabavku novih helikoptera iz SAD-a.

Pred kraj prošle godine Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je pripremilo i u proceduru uputilo prijedlog odluke kojom se stavlja van snage projekat remonta helikoptera, te prijedlog izmjena odluke o projektu nabavke helikoptera. Tada je istaknuto da je neisplativa i gotovo neprovodiva realizacija višegodišnjeg projekta remonta helikoptera.

Prijedlog je bio da novac koji je bio osiguran za remont, a u pitanju je oko 7,4 miliona KM, bude prebačen za nabavku novih helikoptera (oko 4,8 miliona KM) te za višegodišnji projekat školovanja časnika vojno-evidencione specijalnosti avijacija (oko 2,5 miliona KM). Nabavka novih helikoptera trebala bi biti realizirana do 2027. godine, uz pomoć partnera iz SAD-a, i nulti je prioritet, o čemu je Faktor pisao.

Kako navodi Istraga, materijali su bili spremni za sjednicu koja je trebala biti održana 23. februara. No kolegij Vijeća ministara koji čine predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) i njena dvojica zamjenika Zoran Tegeltija (SNSD) i Zukan Helez (SDP) su odlučili da ne donose odluku o preraspoređivanju 7,5 miliona KM.

- Vijeće ministara BiH nije razmatralo Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu nabavke helikoptera za Ministarstva odbrane i Oružane snage BiH jer je isti povučen sa dnevnog reda na traženje Kolegija Vijeća ministara BiH, s čim se suglasio i ovlašteni predlagač materijala - navedeno je u jednom od Zapisnika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tako je 7,5 miliona KM ostalo na poziciji "remont helikoptera", dok je pozicija kojom je planirana nabavka helikoptera iz SAD-a ostala prazna.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je u ponedjeljak, uz glas protiv Željka Komšića, usvojilo nacrt budžeta institucija BiH. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je saopćio da je budžet Oružanim snagama povećan za oko 100 miliona KM. Međutim, u dijelu budžeta koji je objavila Istraga se, kako navode, može vidjeti da taj budžet povećan za oko 85 miliona KM od čega se 81 milion KM odnosi na plaće i regres pripadnicima Oružanih snaga BiH, dok je za opremanje Oružanih snaga BiH planirano svega 5,5 miliona KM.

nacrt budžeta za OSBiH

(FOTO: Istraga)

Popularno