Colors: Blue Color

Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Vaso Jovanović” Srebrenica sinoć su na platou ispred Kulturnog centra Srebrenica održali samostalni koncert.

Članovi KUD-a izveli su nekoliko koreografija, a predstavili su se i sa solo pjevačima i glumačkom sekcijom.

-Mi smo opravdali svoje postojanje. Djeca srpske i bošnjačke nacionalnosti zajedno, držeći se za ruke, igraju i u srpskoj i bošnjačkoj nošnji i srpske i muslimanske igre. Naše vrijednosti su u poštovanju različitosti kultura i običaja svih naroda, što smo i večeras po ko zna koji put i pokazali, svidjelo se to nekima ili ne. Samo zajedno možemo ići naprijed. Ova djeca su budućnost našeg grada i države Bosne i Hercegovine. Živi nam i zdravi bili, vi ste naš ponos, kazao ej Nermin Alivuković, predsjednik KUD-a.

Kulturno umjetničko društvo "Vaso Jovanović" nastalo je poslije Drugog svjetskog rata.

Davne 1946. godine je osnovano s ciljem njegovanja kulture, tradicije i običaja svih naroda sa prostora Bosne i Hercegovine.

S tim ciljem ovo društvo djeluje i radi punih 70 godina, a Srebreničani s ponosom ističu da je ovo najstarije i najuspješnije multietničko društvo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

(Srebrenica.ba)

Članovi kulturno-umjetničkog društva "Vaso Jovanović“ Srebrenica danas su nastupili na festivalu "Dan djeteta", koji se održava u opštini Beykoz u Turskoj.

Srebrenički folkloraši, koji su nastupili kao posebni gosti, oduševili su prisutne na ovom festivalu. Inače, ovo je  peti put da je KUD Vaso Jovanović učesnik festivala koji se tradicionalno u Turskoj organizuje u povodu 23. aprila „Dana djeteta“.

Na festivalu učestvuju i društva iz Mađarske, Kosova, Njemačke, Kipra.

-Ovaj KUD je ponos Srebrenice i jedan od najboljih ambasadora ovog grada. To smo pokazali i danas u Turskoj, ali i svugdje gdje nastupamo u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Posebnu dimenziju i značaj ovom KUD-u daje činjenica da je ovo društvo multietničkog karaktera, i to uvijek ističemo. Nama je izuzetno važno da nastupamo, da stičemo iskustva na međunarodnim festivalima, jer ćemo samo tako i na najbolji način nastaviti našu tradiciju koja je duža od 70 godina, kazao nam je Nermin Alivuković, predsjednik KUD-a Vaso Jovanović. 

Inače, Općina Beykoz je bratska općina Srebrenici. Alivuković, koji je inače zamjenik načelnika Srebrenice, iskoristit će priliku tokom posjete da razgovara i o realizaciji mogućih projekata u Srebrenici, a jedan od njih je i izgradnja sportske dvorane.

(Srebrenica.ba)

Radionice u okviru male škole glume, koje će voditi sarajevski glumci Vanesa Glođo i Muhamed Hadžović, bit će održane u petak, subotu i nedjelju u Kulturnom centru Srebrenica, saopšteno je iz ove ustanove. 

Radionice će se održati po sljedećem rasporedu:

Petak, 30.3.2018.godine 18:00 h – prva radionica i upoznavanje

Subota 31.3.2018.godine 10:00 – 12:00(prva grupa) i 12:00 – 14:00 h(druga grupa)

Nedjelja 01.04.2018.godine 10:00 – 12:00 h (prva grupa) i 12:00 – 14:00 h(druga grupa)

Pauze će biti dogovorene na licu mjesta sa predavačima.

(Srebrenica.ba)

Članovi kulturno-umjetničkog društva "Vaso Jovanović“ Srebrenica se trenutno nalaze u Turskoj gdje će u opštini Beykoz, kao posebni gosti, učestvovati na festivalu "Dan djeteta“.

-Po peti put KUD Vaso Jovanović biće učesnik festivala koji se tradicionalno u Turskoj organizuje u povodu 23. aprila „Dana djeteta“. Mi ćemo u Turskoj, u bratskoj opštini Beykoz koja je u sastavu Grada Istanbula, boraviti od 20. do 24. aprila. Na festivalu će, pored KUD-ova, iz Turske učestvovati društva iz Mađarske, Kosova, Njemačke, Kipra. Pored toga ja sam kao zamjenik načelnika Srebrenice pozvan na oficijelnu ceremoniju koju organizuje Yücel ÇELİKBİLEK načelnik Beykoza 23. aprila. Ceremonija će okupiti sve delegacije bratskih opština koje su potpisale taj sporazum o bratimljenju sa opštinom Beykoz – rekao je Nermin Alivuković, predsjednik KUD-a Vaso Jovanović.

Inače, članovi ovog KUD-a, koji je multietničkog karaktera, nastupaju sutra. 

(Srebrenica.ba)

 

Narodna biblioteka Srebrenica poziva na koncert klasične muzike koji organizuje Udruženje građana za njegovanje klasične muzike “Koral” iz Istočnog Sarajeva u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, a u sklopu programa “Umjetnička kočija RS 2018”.

Narodna biblioteka Srebrenica je tokom ove godine lokalni partner Udruženju “Koral”, koje će u njihovim prostorijama održati koncert najljepših italijanskih arija, dueta i solo pjesama srpskih i bosanskohercegovačkih kompozitora.

Nastupiće Klaudija Krkotić, sopran, Sonja Radojković, klavir i Ileš Bečei, tenor.

Koncert počinje u utorak, 27. marta u 14.00 sati u prostorijama biblioteke.

(Srebrenica.ba)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana