U nedjelju, 24. jula 2022. godine, u džematu Jagodnja – Joševa, Medžlis Islamske zajednice Bratunac, otvorena je obnovljena džamija.

Svečanom otvorenju ove džamije prisustvovali su izaslanik reisu-l-uleme Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić i Admir-ef. Velić, imami i brojni džematlije iz Bratunca i Podrinja.

Muftija Ahmed-ef. Adilović je ovom prilikom kazao kako su se oni koji su protjerali stanovništvo Jagodnje i Joševe nadali da se Bošnjaci ovdje nikada neće vratiti, obnoviti svoje kuće i džamiju.

– Vi ste dokazali da agresor nije uspio u svojoj namjeri. Zato je ovaj događaj velik za sve nas, cijelu Islamsku zajednicu i našu domovinu. Svjedoci smo da su mnogi pokušali da nas nestane. Hvala Bogu, uz vjeru u Allaha, dž.š., uz svijest o tome ko smo i šta smo, ne samo da smo opstali nego smo školovaniji, uspješniji i imamo državu koju trebamo graditi kako bi nam u njoj svima bilo bolje – kazao je muftija Adilović. Muftija je džamiju proglasio otvorenom i vakufom Islamske zajednice te je ključeve uručio Zumri Mehić i Jakubu Bećiroviću (ocu rahmetli Ibre Bećirovića) koji su otvorili džamiju.

Muftija Vahid-ef. Fazlović je u svome obraćanju istakao da je prošlost Bošnjaka ovdje natopljena iskušenjima ali će budućnost, Allahovom voljom i uz njegovu pomoć, biti bolja. Kada od Allaha, dž.š. dođe pomoć onda je ona dovoljna, poručio je muftija Fazlović.

– Naša nada je velika. Dokazujemo to sa mnogobrojnim poduhvatima u ovom vremenu. Posebno smo zagledani u vas u Podrinju. Uz vašu odvažnost i dostojanstvo smo svi i naša budućnost će biti bolja. Nama treba mir i sloboda, da u slobodi čuvamo svoje vrijednosti, rađamo i odgajamo svoju djecu. Džamija je simbol mira i slobode. Džematlijama ove džamije u Jagodnji i Joševi upućujemo čestitku i odajemo veliko priznanje – kazao je muftija Fazlović. Istakao je zalaganje glavnog imama i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, imama i svih džematlija koji su zajdničkim radom i trudom u džematima ovog medžlisa postigli velike rezultate.

Prisutnima su se obratili glavni imam MIZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić i predsjednik građevinskog odbora Junuz Smajilović. Svečani program je svojim nastupom upotpunio hor Medžlis Islamske zajednice Bratunac.

Džemat Jagodnja i Joševa jedan je od starijih džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu je imao džamiju koja je izgrađena u prvoj polovini 18. stoljeća. Džamija je tokom agresije prvo granatirana a nakon toga i zapaljena. Stanovništvo je protjerano a u ovom džematu čuva se sjećanje na 159 šehida.

Obnovom se ovoj džamiji nastojao vratiti njen autentičan izgleda. Džamija je sagrađena od kamena a alem koji je postavljen sačuvan je sa porušene džamije. U blizini Jagodinje nalazi se i arheološko nalazište iz rimskog perioda, kao i turbe, koji nisu u potpunosti istraženi i o kojima se još uvijek malo zna.

Muftijstvo tuzlansko

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana