Poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, Ramiz Salkić, rekao je danas, 19. juna 2023. godine, reagujući na najavljen Zakon o izmjenama  Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Rs, da to predstavlja jednostranu  suspenziju dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane NSRs-a.

- Zakonom o izmjenama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Rs kojim se zakonski spriječavaju objave odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku entiteta Rs predstavlja jednostranu  suspenziju dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane NSRs-a.

Ovakav jedonstran akt NSRs-a i odustajanje od dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja ispit hrabrosti, spremnosti i sposobnosti visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu da se suprotstavi politici Milorada Dodika i njegovih sljedbenika u entitetu Rs, koja tiho, korak po korak, neupitno vodi ka pokušaju podjele Bosne i Hercegovine i zasigurno ugrožavanju mira.

Dodik svojom separatističkom politikom godinama pokušava da realizira neostvarene ratne ciljeve od 12. maja 1992. godine usvojene na tada tzv. NSRs-u, na temeljima odluka od 9. januara 1992. godine,  što je za rezultat imalo počinjenje genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, međunarodna politika na Balkanu podlegla je mantri velikosrpske politike na Balkanu, pa i u Bosni i Hercegovini, koja se zasniva na  kombinaciji laži, mitologije, ucjena, pritisaka i prijetnji.

Međunarodna zajednica olahko je zaboravila da je upravo velikosrpska politika dovela do oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu i da je pomažući i učestvujući u udruženom zločinačkom poduhvatu doprinijela počinjenju genocida nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

Politika međunarodne zajednice i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kroz neograničeno tolerisanje separatističke politike Milorada Dodika, ohrabrila je njega, ali i njegove sljedbenike, da svakim danom poduzimaju dalje korake na tom putu.

 Prijedlog i usvajanje ovog Zakona gdje se suspenduju ovlasti visokog predstavnika na prostoru entiteta Rs   trenutak je u  kojem će visoki predstavnik morati izaći izvan komfora jalovih saopštenja bez stvarne reakcije na Dodikove postupke, ukoliko želi zadržati i minimum autoriteta.

Dodik svojim djelovanjem igra na sigurnu kartu, a to je da prijetnjama, pritiscima i ucjenama isposluje  najbolje rješenje za Srbe kada je u pitanju državna imovina, baš kao što je to isposlovao Čović prijetnjom blokada provođenja izbornih rezultata, pa je dobio rješenje po kojem se bez njega u suštini i ne mogu implementirati izborni rezultati.

Ako će rješenje pitanja državne imovine, koje je već riješio Ustav Bosne i Hercegovine i Ustavni Sud Bosne i Hercegovine, ličiti na rješenja nametnuta izmjenama Ustava entiteta Federacija Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona onda se postupci Dodika mogu smatrati dijelom dogovorene  zajedničke igre sa predstavncima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Visoki prestavnik i PIC su na potezu da dokažu da su tu radi provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, integracije Bosne i Hercegovine u društvo modernih, demokratskih, uređenih država  i reintegracije Bosne i Hercegovine sa ciljem eliminacije posljedica rata i genocida ili su tu da tolerišući separatističku politiku Milorada Dodika pomažu  dalju podjelu Bosne i Hercegovine po ranije zamišljenim linijama “Velike Srbije”- rekao je Salkić.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana