Poslanik u Narodnoj skupštini Rs, Ramiz Salkić, rekao je danas, 17. juna 2023. godine, reagujući na izjavu potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića koji je kazao da su problemi Srba u FBiH identični problemima Bošnjaka ili Hrvata u Rs-u, da je ta tvrdnja krajnje tendenciozna, zlonamjerna i neistinita.

- Krajnje je tendenciozna, zlonamjerna i neistinita tvrdnja potpredsjednika entiteta FBiH Igora Stojanovića da je položaj Srba u Federaciji BiH identičan položaju Bošnjaka i Hrvata u entitetu Rs.

Dokaz tome je činjenica da izbor Vlade FBiH ne bi bio moguć bez glasa potpredsjednika iz reda srpskog naroda dok se kod izbora Vlade Rs potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda ni kurtoazno ne konsultuje, a kamoli da ima pravo veta pri izboru.

Dokaz tome je i činjenica da u Federaciji niko ne negira ime srpskog naroda, njegovu kulturu, tradiciju i maternji srpski jezik.

Dokaz tome je i činjenica da Klub delegata srpskog naroda u federalnom Domu naroda može punopravno da učestvuje u  usvajanju bilo kojeg zakona ili akta usvojenog u Predstavničkom domu  Parlamenta Federacije, a ne samo da konstatuje da je došlo do povrede  vitalnog  nacionalnog interesa, kakva je uloga Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Rs.

Dokaz tome je i činjenica da djeca srpske nacionalnosti u Federaciji mogu da izaberu koji jezik žele da piše u njihovim svjedočanstvima, pri čemu nisu prisiljeni učiti da su njihovi heroji presuđeni ratni zločinci za genocid nad njihovim očevima, majkama,djedovima i nenama čemu su izložena bošnjačka djeca u Rs.

Stojanovićeva izjava  ima za cilj relativizaciju politike Milorada Dodika i sistemske diskriminacije Bošnjaka u entitetu Rs koju provodi vlast ovog entiteta na čelu sa Miloradom Dodikom.

Možda se Igor Stojanović kao Srbin iz entiteta Federacije BiH osjeća ugroženim jer je na mjesto potpredsjednika Vlade FBiH izabran Srbin iz entiteta Rs, doskorašnji član SNSD-a, a nije neki njegov sunarodnjak iz Federacije. 

Tu ga razumijem, ali to nije pitanje položaja Srba u Federaciji već pitanje njihove unutrašnje politike koju zagovara i provodi SDP na štetu Srba u Federaciji, a u korist ličnih uskostranačkih interesa pojedinaca.

On to treba rješavati unutar SDP-a, a nikako svoditi na nivo ugroženosti Srba u Federaciji, a pogotovo ne na nivo sistemske diskriminacije Bošnjaka u entitetu Rs i aparthejda, kojem su izloženi u pravoslaviziranom obrazovnom sistemu u entitetu Rs djeca  bošnjačke nacionalnosti– rekao je Salkić.

Popularno