U bratunačkim naseljima Joševa, Jagodnja, Žanjevo-Abdulići i Tegare u okviru  „Dana sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, danas je, 15. maja 2023. godine, , obilježena 31. godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom u ovim mjestima.

Preživjeli Bratunčani, najprije su posjetili  naselja Joševa i Jagodnja, gdje su na spomen – obilježjima položili cvijeće i proučili Fatihu nedužno ubijenim Bošnjacima. Na području ova dva naselja, prema dostupnim podacima, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 159 stanovnika (30,7 %).  Ubijeno je 28 djece,  a najmlađe je imalo samo godinu dana.

Potom, preživjeli su na spomen-obilježju u Žanjevu/Abdulićima, na kome su uklesana imena 83 žrtve srpskih zločina, položili cvijeće i odali počast ubijenim civilima  ovog mjesta. U lokalnoj džamiji upriličen je i prigodan vjerski program. Na današnji dan 1992. godine agresorske snage, potpomognute lokalnim Srbima su zauzele ovo naselje, te protjerale sve Bošnjake.

Tokom dana preživjeli Bratunčani su posjetili i naselje Tegare, gdje su kod spomen-obilježja uz polaganje cvijeća i učenjem Fatihe odali počast ubijenim stanovnicima ovog mjesta.

Obilježavanje 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Bratuncu nastavlja se 16. maja kada će preživjeli Bošnjaci Bratunca posjetiti spomen-obilježje u Pirićima i odati počast šehidima ovog i susjednih mjesta.

Bratunac.ba

Popularno