Milorad Dodik sve čini da bi se dokopao imovine na koju pravo polaže država Bosna i Hercegovina. 

Količina uvreda i prijetnji koje upućuje svojim koalicionim partnerima, u kojim ne preza od izliva mržnje spram njihovih pozicija, nacionalne i vjerske pripadnosti, na dnevnom nivou, nadmašile su najplodotvornija vremena njegovog bijesnila. 

U jednom takvom nastupu, poručio je da je "jedino političko zlo koje je snašlo BiH, upravo unitarizam koji u temeljima ima politički islam", a da sve to podstiču Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

"I ko god da je biran od muslimana ima obavezu da se ponaša u skladu s tim", prijeteći je poručio Dodik svojim partnerima iz "muslimanske reprezentacije" vlasti u BiH.  

Ramiz Salkić, poslanik SDA u Narodnoj skupštini Rs, u razgovoru za Politicki.ba, tvrdi da su Dodikovi izljevi bjesa i uvrede čije mete ne bira, odraz njegove frustracije uzrokovane nemogućnošću da državnu imovinu uknjiži u vlasništvo entiteta kako bi poslužila kao hipoteka za neka nova entitetska zaduženja u svijetu. 

"Bez obzira na sve što govori, ni jednu Dodikovu riječ ne treba potcjeniti. Dugo sam u politici Rs-a i znam da je Milorad Dodik mnogo šta započinjao što nije uspio završiti, ali isto tako znam da je svaka njegova prijetnja bila korak ka slabljenju državnih institucija i razvijanju osjećaja mržnje spram države Bosne i Hercegovine kod svojih sljedbenika.

Smatrajući da je "završio" sa "muslimanskom reprezentacijom", kako on naziva trenutne saveznike u vlasti iz Federacije, Dodik nakon svakodnevnih izliva mržnje i poniženja spram države BiH i njenih institucija, istim ili sličnim metodama sada testira strance prije svih predstavnike SAD i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

SAD i Velika Britanija kao i drugi garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma koji drže do civilizacijskih vrijednosti trebaju prihvatiti gorku istinu da vlast u entitetu Rs nije spremna povesti bosanske Srbe putem katarze već žele negiranjem genocida, veličanjem ratnih zločinaca i diskriminacijom, provesti završnu fazu genocida i tako mirnodopskim metodama realizirati neostvarene ratne ciljeve. 

I Dodik se stavio na čelo tog procesa. 

Nažalost, veći dio međunarodne zajednice svojim nečinjenjem snažno doprinosi realizaciji ovih ciljeva.

Sve što Dodik trenutno radi i govori da će uraditi, radi to uvjeren da mu međunarodna zajednica neće stati na put", kaže Ramiz Salkić u razgovoru za Politicki.ba.

Salkić navodi da svako ko poznaje psihologiju Milorada Dodika zna da saopćenja i upozorenja međunarodne zajednice njega hrane na način da svojim primitivnim reakcijama pokazuje svoje "srpske mišiće" i tako nastavi glumiti velikog vođu srpskog naroda.. 

"Najprije, sve što Dodik trenutno radi nije produkt samo njegove pameti. 

Bez obzira na reakcije stranih ambasada i njihovih predstavnika na njegov primitivizam, bezobrazluk, uvrede koje su sastavni dio politike koju vodi u BiH, on, zarad, trenutno najozbiljnijeg cilja koji bi entitet Rs u dobroj mjeri učinio nezavisnim od države, a taj cilj je tapija na državnu imovinu, ne mijenja svoju retoriku. 

Naprotiv. 

I predstavnici SAD i Velike Britanije u BiH, na koje je svoje "rafale" već duže vemena usmjerio Milorad Dodik, morali bi znati koji su to međunarodni zvaničnici čiju podršku za ovakav način vođenja politike u BiH Dodik ima, a čime se javno hvali po stranačkim sijelima u Rs.  

Dokopa li se pečata na državnu imovinu, Dodik je već završio veliki dio posla ka političkom cilju koji javno promovira.

A onda kreće njegova druga, veoma bolna faza rastakanja države pod uslovom da mu takozvana "muslimanska reprezentacija" u Bosni i Hercegovini u tome bude "pri ruci", a stranci nastave i dalje pisati saopćenja", navodi Salkić u razgovoru za Politicki.ba. 

Jedino što Dodika može zaustaviti na putu ostvarenja njegovog cilja, tvrdi Salkić, jeste ozbiljna reakcija Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koja se, kaže "neće dogoditi". 

Politički.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana