Na lokalitetu Buk Bijela danas se, po nalogu Tužilaštva BiH, provodi ekshumacija u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava proteklog rata.

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine je Tužilaštvu BiH uputio zahtjev za ekshumaciju, a nakon što je u oktobru ove godine zaprimljena prijava da je radnik prilikom izvođenja građevinskih radova na ovoj lokaciji uočio posmrtne ostatke za koje se vjeruje da su ljudskog porijekla.

Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH su odmah izašli na teren, te su radovi tada obustavljeni do zakazivanje ekshumacije.

"Kada je u pitanju ovaj lokalitet, odavno postoje određene indicije i informacije da se na ovom širem području, odnosno u kompleksu HE Buk Bijela, nalazi masovna grobnica logoraša iz Kazneno-popravnog doma Foča, a za čijim posmrtnim ostacima se još traga. Naime, u tunelima na lokalitetu Buk Bijela 2006. godine pronađeni su posmrtni ostaci 43 logoraša iz Kazneno-popravnog doma Foča", kazala je Feni glasnogovornica INO BiH Emza Fazlić.

Još se traga za posmrtnim ostacima oko 150 logoraša iz Foče, a Fazlić podsjeća da je iz Kazneno-popravnog doma Foča nestalo oko 250 logoraša.

Stotinu žrtava je pronađeno na lokalitetu Buk Bijela i u drugim grobnicama na području općina Foča i Kalinovik.

Kada je u pitanju područje Foče, još traga za oko 627 žrtava proteklog rata.

Klix.ba

Popularno