Tužilaštvo BiH vodilo je istragu o slučaju "Potočari", ali ni do danas javnosti nije saopćeno u kojoj je fazi.

Jedan od glavnih osumnjičenih tada je bio Almir Merdić iz Jelaha, a Tužilaštvo BiH je nakon prikupljenih saznanja obustavilo istragu. Merdić je tada rekao da su optužbe na njegov račun koje su trajale godinu uzrokovale brojne probleme njegovoj porodici i njemu. Osim njega osumnjičeni su bili i Elvedin Himzić i Mujo Dizdarević iz Tešnja, ali istragom nije dokazano da su učestvovali u napadu na Vučića.

U "dokumentaciji sigurnosnih službi", kako je to u septembru prošle godine objavio portal Banjaluka.net, navedeno je "da je glavni organizator još nerasvjetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH".

Ovu priču brzinom svjetlosti prenijeli su svi mediji u regiji, a posebno je indikativno da je ona bila "živa" nepuna 24 sata. Ovu vijest demantirali su mediji pod kontrolom Vučića, a i sam Jakubović.

Major Jakubović tužio je portal Banjaluka.net i agenciju Srna zbog objave ovih monstruoznih laži, a prije nekoliko dana dobio je i pravosnažne presude.

- Prošlo je dvije godine od dobro osmišljenog brutalnog, ali posve kukavičkog javnog medijskog ataka i harange na moju ličnost, moj ugled, čast i reputaciju. Mediji koji su prihvatili taj podli osmišljeni čin od nalogodavaca su izgubili sudski spor, a nalogodavci kukavice koje se kriju iza nekog prljavog parasistema su ostali poniženi jer im plan nije uspio i oni ne smiju nos da pomole, a ja podignutog čela ponosno hodim ovom našom lijepom domovinom Bosnom i Hercegovinom.

Šta više, napravili su kontraefekat pa su umjesto da ukaljaju moj obraz, ugled i čast i da me u javnosti diskredituju, oni su time još više podigli moju čast i ugled u društvu, a mene prekalili i još više osokolili da činim plemenita djela zbog kojih su me i pokušali diskreditovati. Svjestan sam da sam na nišanu i meti zlikovaca takvog kova, ali su oni na nišanu i meti Božije pravde, a i sudske pravde ondje gdje je ima, a u mom slučaju je bila. Molim Allaha da omete spletke njihove, da ih uputi da se pokaju i da drugima zlo ne čine, u suprotnom Allah ih sve prokleo zbog nanošenja duševne boli i nepravde meni, mojoj porodici i mojim prijateljima! - poručio je Jakubović.

Faktor