Crveni li se i jedan probosanski politički obraz u Bosni i Hercegovini nakon jučerašnje smjene Ramiza Salkića?

Hoće li se nakon jučerašnje smjene Ramiza Salkića sa mjesta predsjednika Kluba poslanika Pokreta za državu u Narodnoj skupštini Rs i imenovanja na njegovo mjesto esdepeovca Saše Grbića imalo zacrveniti lice Nermina Nikšića?

Vjerovatno da neće jer smjenu Salkića tražio je Nikšićev "socijaldemokratski jaran" budući koalicioni partner u vlasti, Milorad Dodik, jer mu je odavno smetala istina o aparthejdu kojem su izloženi Bošnjaci pod Dodikovom vlasti, a o čemu Salkić godinama javno govori. 

A Nikšić i njegov namjesnik za Rs nemaju namjeru da se zamjeraju Dodiku, posebno što je Dodik ulazak u vlast pojedinih kadrova sa liste Pokreta za državu, odavno uvjetovao Salkićevim progonom sa čela poslaničkog Kluba Pokreta za državu.

Hoće li se, nakon jučerašnje smjene Ramiza Salkića sa mjesta predsjednika Kluba poslanika Pokreta za državu u NS Rs i na njegovo mjesto imenovanja "ponosnog pripadnika" Vojske osuđene za genocid nad Bošnjacima, sina visokog oficira iste te vojske i, kako se čulo u sali skupštinskog zasjedanja, kumčeta ratnog zločinca Ratka Mladića, bar malo zacrveniti lice sarajevskog mindera SDA? 

Sve su prilike da neće, jer da im je lice bar malo zažarila nepravda kojoj je bio izložen njihov poslanik u NS Rs, "minder" bi još jučer skočio na noge i kazao šta misli o politici Dodikovih podanika koji su se, kao i mnogo puta ranije, ovog puta kroz Pokret za državu, uvukli među Bošnjake s namjerom da, po Schmidtovoj agendi dokusurivanja bošnjačke politike u BiH, konačno udovolje njihovim planovima.

Hoće li se, nakon jučerašnje smjene Ramiza Salkića sa mjesta predsjednika Kluba poslanika Pokreta za državu u NS Rs i imenovanja na njegovo mjesto, navodno kumčeta ratnog zločinca Ratka Mladića, bar malo zacrveniti lice Željka Komšića jer je član njegove partije s obje ruke podržao Salkićevu smjenu kako bi na čelo Kluba bio doveden "ponosni pripadnik" Vojske Rs-a, esdepeovac Saša Grbić?

Neće, naravno.

A i što bi!? 

Pa isti taj Komšić morao je znati, kao što cijela Krajina zna, da je član njegove partije iz Prijedora, sada poslanik Pokreta za državu u NS Rs, nažalost, bivši logoraš, koji se zahvaljujući SDP-ovoj banjalučkoj mašini, pred izbore ukrcao na listu Pokreta, odaniji Miloradu Dodiku, nego njemu samom i svim onim koji su za njega glasali na izborima

I zaista, koga je briga ko će zastupati probosansku, tačnije, bošnjačku politiku u parlamentu manjeg bh entiteta. 

Ramiz Salkić, naravno, i dalje će biti poslaniki, vjerujemo, nastavit će javno ukazivati na sve nepravde i poniženja kojima su izloženi Bošnjaci koji žive u entitetu Rs. 

Grbiću nema niko pravo, bilo šta zamjeriti. Niti da mu prigovori. On i dalje ostaje "ponosni vojnik", odnosno izvršitelj, ovog puta, političkog zadatka koji mu je dodjeljen. 

Na listu Pokreta za državu Grbića je smjestio, bajagi, neumorni zagovornik građanske države, pomirenja, bratstva i jedinstva i razne drug političke magle koju već mjesecima prodaje po, mahom, Bošnjacima "ljuti esdepeovac" Vojin Mijatović. 

Znajući da na izborima Grbić neće dobiti značajnu podršku birača, Mijatović ga je, a ko bi drugi, opet, smjestio na kompezacijsku listu sa koje mu je bio zagarantiran prolazak u NS Rs.  

Tu listu, uoči izbora, opet, neka se zna ovjerili su i SDP, i SDA, i DF i BH Zeleni.

Vojin Mijatović i Nermin Nikšić, uoči smjene Ramiza Salkića posjetili su Milorada Dodika.

Sve što je Dodik od njih tražio kada je u pitanju vlast koju pravi u entitetu Rs, dogovoreno je. 

Zatraženo – obećano.

Po onoj narodnoj i „živjet će sretno do kraja života“. 

Ili dok u entitetu Rs izumre, ili se iz njega iseli i posljednji Bošnjak.

Politički.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana