Umro je Ramiz Nukić iz bratunačkog sela Kamenica, koji je više od 20 godina tragao za posmrtnim ostacima Srebreničana ubijenih u genocidu jula 1995. godine.

- Poštovani prijatelji, komšije i rodbino, upravo je na ahiret preselio nas Ramiz Nukić iz Kamenica. Ramiza svi poznajemo po tome što je indentifikovao mnoge osobe i našao mnoge kosti naših šehida po šumama. Allaha molimo da mu se smiluje i da ga uvede u lijepi džennet, a porodici podari sabur. Ramiz je bio istinski povratnik, dobar domaćin i mnogo je dobra donio našoj zajednici. Odmori se, legendo. Svi smo mi Allahovi i Njemu se vraćamo - objavljeno je na Facebook stranici mjesne zajednice Konjević Polje.

Ramiz Nukić se u svoju Kamenicu vratio 2001. godine. Znajući da su mu otac i brat ubijeni na prostoru Kameničkog brda krenuo je u potragu za njihovim posmrtnim ostacima u nadi da će pronaći bar jednu njihovu kost.

I pronašao je.

Kako je ranije kazao novinarima, pronašao je blizu 300 posmrtnih ostataka koji su, nakon pronalaska, izuzeti od Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine.

- Sve bih dao da sad mogu proći kroz onu šumu, pa zaviriti u svaku paprat i u svaki grm, svratiti u svaki potočić ne bih li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda - rekao je nedavno Nukić, nakon što zbog bolesti više nije bio u mogućnosti tragati za kostima ubijenih Srebreničana.

Faktor

Popularno