Dom za majke Srebrenice objekat čije su korisnice prije svega majke Srebrenice i druge starije osobe s područja Podrinja, bit će u Potočarima zvanično otvoren 23. oktobra - potvrdio je Feni pomoćnik direktora Udruženja "HO Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus Elmedin Škrebo, navodeći da je u toku priprema protokola za zvanično otvaranje.

Projekt je vrijedan 4,5 miliona KM, 50 posto novca osigurala je Fondacija Proplan iz Holandije, a ostali novac su osigurali domaći donatori, kao što su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Rijaset Islamske zajednice, općine iz Turske, Grad Novi Pazar, Općina Ilijaš, Vlada Kantona Sarajevo, neformalna grupa "Ramazanski iftari" i drugi.

Kapacitet smještaja je 84 kreveta u cijelom kompleksu, a za početak će biti oko 30 korisnika.

- Korisnice su prije svega majke Srebrenice i druge stare osobe s područja Podrinja. Raduje nas što imamo i zahtjeve za smještaj osoba koje su rodom iz Podrinja, a žive van Srebrenice. Majke Srebrenice neće imati nikakvu obavezu za plaćanje smještaja, nego ćemo mi iznaći sredstva putem naših donatora. Naš prioritet su majke koje su u Podrinju, a nastojat ćemo da za druge osobe formiramo tržišnu cijenu. Jedna grupa bivših korisnika internatskog smještaja je trenutno na obuci za njegovatelje starih osoba i ta grupa će raditi s majkama Srebrenice - istakao je Škrebo.

MFS-Emmaus je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine s ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva.

Fena

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana