Sadika Mehmedović, majka Muhidina Mehmedovića, čiji su posmrtni ostaci ukopani na kolektivnoj dženazi 11. jula u Potočarima 2021. godine, preminula je sinoć.

Ona je, kao i mnoge majke, godinama tražila kosti sina.

Muhira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa kazala je za Hayat.ba da joj je jako teško pala smrt Sadike, ali ne samo nje, nego i svih drugih majki koje idu na bolji i pravedniji svijet, koje odlaze i ostavljaju iza sebe jedan dio istine i historije.

  • Svaka majka čije je dijete ubijeno u genocidu u Srebrenici je pokazala da je prava majka. Sve mi majke, koje smo preživjele genocid, ostale smo uspravno. Nismo ni jedna slale mržnju, tražile osvetu. Tražile smo samo jedno, a to je da pronađemo kosti naše djece i da zločinci izađu pred lice pravde. Od nas, majki Srebrenice treba učiti čitav svijet i sve majke svijeta. Mi smo djecu rađale iz ljubavi, iz ljubavi smo ih odgajale. Nažalost, nismo željele da naša djeca tako rano odu, a odlaze i mnoge majke – kazala je ona.

Sadika je ukopala svog sina, ukopala je, nažalost, samo dvije-tri košćice, kao i ja i sve druge majke, dodaje.

  • A mnoge su majke otišle sa jednom, jedinom željom, a to je da pronađu jednu, jedinu kost da su mogle da zabilježe da su imale svog sina. Na neki način mogu da kažem da je otišla svom sinu, i da je tamo pronašla svoje najmilije. Sve mi živimo za taj dan, da pronađemo kosti i da odemo i sastanemo se sa našom djecom – govori.

(N.H.)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana