Prijetnja nuklearne katastrofe mjesecima je visi nad ruskim ratom u Ukrajini, a ti su strahovi obnovljeni prošle sedmice nakon što se pojačalo granatiranje oko goleme nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi, koja je pod kontrolom Rusije od marta.

Napadi na kompleks izazvali su zabrinutost zbog spektra nuklearne katastrofe, što je navelo UN-ovu nadzornu organizaciju i svjetske čelnike da zahtijevaju da se misiji dopusti posjet mjestu i procjena štete.

Dakle, koliko je stvaran rizik?

Nuklearni stručnjaci žele otkloniti neka od alarmantnijih upozorenja, objašnjavajući da je glavna prijetnja najbliža samoj elektrani i da ne opravdava upozorenja diljem Evrope. Stručnjaci su posebno oprezni s bilo kakvim usporedbama s černobilskom katastrofom, čije je ponavljanje malo vjerovatno.

 
Prema mišljenju geopolitičkog analitičara Samuela Ramanija radioaktivni problem bi najviše pogodio Ukrajince koji žive u blizini, međutim, radioktivni oblak proširio bi se, prema njegovom mišljenju, zapadno od Ukrajine.

Na videomapi koju je podijelio na društvenoj mreži Twitter u kojoj predviiđa scenarij nuklearne katastrofe vidi se kretanje nuklearnog oblaka. Prema tim informacijama, on bi stigao do Srbije, međutim, prema tim pokazateljima, ne bi dospio do BiH.

Klix.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana