Nakon što je u fočanskom naselju Godijeno jučer svečano otvorena džamija, desio se gnusan čin. Naime, na imanju Ervina Nerme Kiselice u Godijenu postavljena je bomba.

Miralem-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Foča, kazao nam je kako je razgovarao s Ervinom, te da on nije uplašen, niti da se žele dizati bilo kakve tenzije. 

- Islamska zajednica je iskazala podršku Ervinu. To je jedan čestit insan, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama i koji nikome ništa nažao nije učinio, obnavlja svoju rodnu kuću i pomaže svakome. Ovaj događaj je prijavljen Policijskoj stanici Foča, koja je uradila svoj dio posla, označila mjesto i čeka dalje aktivnosti Civilne zaštite Trebinje.

Imamo povjerenja u nadležne i ubijeđeni smo da će poduzeti sve potrebne mjere da se riješi ovaj slučaj - istaknuo je glavni imam Hodžić.

Informaciju o ovom događaju prvo je objavilo Udruženje žrtava rata Foča 92-95.

- Ovaj čin podsjeća na nestanak Bošnjaka sa ovih prostora 1942-1992. Našem prijatelju, velikom čovjeku i dobročinitelju je podmetnuta ni manje ni više nego bomba ispod šljive na njegovom imanju. Ljudi koji nesebično pomažu Foču, Fočake i isprate svaki događaj u Foči, ni jednim svojim gestom nisu zaslužili ovakav "poklon" od komšija Srba. Valjda misle da nas sviju poplaše, da se nikad više ne vratimo na svoja ognjišta i da nas podsjete da žele nastaviti drugo poluvrijeme pokolja muslimana u ovim krajevima. Ovo neka bude opomena svima - poručili su iz Udruženja žrtava rata Foča 92-95 nakon nemilog događaja.

Portal Preporod.info kontaktirao je Midhetu Kaloper, predsjednicu ovog Udruženja, koja nam je kazala kako čekaju izvještaj nadležnih organa.

- Službenici Policijske stranice Foča su u dosadašnjoj saradnji s Udruženjem bili profesionalni, te očekujemo da će i u ovom slučaju postupiti na takav način. Stoga, želimo da vjerujemo da će sve sumnje oko postavljana ili ostavljanja ove eksplozivne naprave biti razriješene za dobrobiti svih građana Foče - naglasila je Kaloper.

Također, kontaktirali smo i potpredsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiza Salkića. On je naglasio da Bošnjaci u ovom djelu naše domovine žive pod konstantnim pritiskom kojeg kreiraju vlasti i dio medija u ovom entitetu. 

- Nas se tretira i srpskom narodu prestavlja kao opasnost i prijetnja i na taj način se podižu međunacionalne tenzije. Ovaj slučaj podmetanja bombe dio je te kampanje sa ciljem daljeg narušavanja povjerenja među građanima. Sva sreća pa bomba nije aktivirana i nije bilo povrijeđenih.

Vlasti u ovom entitetu trebaju prihvatiti realnost - mi smo tu, na svojim ognjištima, želimo da živimo u miru i da vratimo prava koja su nam nasilno oduzeta.

Nikad nećemo odustati od naših ognjišta i naših Ustavom zagarantovanih prava - poručio je Salkić.

Preporod.info

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana