Ured visokog predstavnika dužan je izaći pred javnost Bosne i Hercegovine i dati pojašnjenja, ili demantirati da je riječ o rješenjima OHR-a", navodi se u saopćenju SDA.

SDA traži hitno pojašnjenje od Ureda visokog predstavnika u vezi napisa u medijima u kojima se tvrdi da je pripremljen Nacrt odluke o nametanju širokih izmjena Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije. 

"Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, ali je razgovarano isključivo o potrebi usvajanja izmjena Izbornog zakona koji se odnose na integritet izbornog procesa, te o mehanizmima koji će unaprijediti funkcionalnost Federacije BiH, uključujući imenovanja sudija Ustavnog suda.

Međutim, objave medija u kojima se tvrdi da je u pripremi nacrt odluke OHR-a koji podrazumijeva mnogo šire i suštinske izmjene Izbornog zakona, koje visoki predstavnik u razgovoru nije spominjao, zahtijevaju pojašnjenje. Ukoliko je tačna tvrdnja objavljena u medijima da OHR namjerava uvesti cenzus od tri posto, koji podrazumijeva da će konstitutivni narodi čija je brojnost u određenom kantonu manja od tog cenzusa biti uskraćeni za svoje predstavnike u Domu naroda -  to je potpuno neprihvatljivo, i sigurno će biti predmetom tužbi Evropskom sudu za ljudska prava.

Također, potpuno je neprihvatljivo uvođenje formule 8-5-2 potrebnih delegata pri izboru rukovodstva Federacije BiH. Ukoliko bi bila nametnuta, ova rješenja Federaciju BiH bi predala u ruke SNSD-a i HDZ-a. Dodikov SNSD, koji suvereno vlada entitetom RS, provodeći aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, dobio bi priliku da sa HDZ-om ovlada i Federacijom. Predstavnici politika koje je međunarodna zajednica sankcionisala i osudila zbog blokada i antidejtonskog djelovanja, time bi bili nagrađeni, što predstavlja vrhunski cinizam. Ured visokog predstavnika dužan je izaći pred javnost Bosne i Hercegovine i dati pojašnjenja, ili demantirati da je riječ o rješenjima OHR-a", navodi se u saopćenju SDA.

Do 1. augusta visoki predstavnik Christian Schmidt nametnut će mjere za ponovno funkcioniranje Federacije BiH, potvrđeno je za N1 iz više diplomatskih izvora.

U nacrtu odluke koja je već poslana na adrese ambasada u BiH, navedene su izmjene Izbornog zakona u odnosu na funkcioniranje domova, izbor rukovodstva Federacije BiH, izbor sudija Ustavnog suda FBiH kao i brojne izmjene koje bi trebale osigurati integritet izbornog procesa.

SB

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana