U Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija bit će upućen prijedlog o proglašavanju 11. jula za Međunarodni dan sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Za usvajanje prijedloga rezolucije potrebno je da podrži prosta većina od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, te ne postoji opcija da neka od država uloži veto.

Rezolucija predviđa da se 11. juli proglasi za Međunarodni dan sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995, godine te potiče sve organizacije obilježavaju ovaj dan.

Osim proglašavanja 11. jula za Međunarodni dan sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. godine, rezolucija bez zadrške osuđuje svako poricanje ovog genocida i potiče države članice da poduzmu mjere za ublažavanje takve dinamike, uključujući razvoj obrazovnih programa koji će buduće generacije usaditi poukama iz genocida kako bi se spriječili budući genocidi.

Potiče sve države članice, organizacije sistema Ujedinjenih nacija i druge relevantne međunarodne organizacije, kao i organizacije civilnog društva, da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Rezolucija naglašava važnost dovršetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida i dostojanstvenog pokopa te nadalje poziva na nastavak procesuiranja svih odgovornih za genocid. Poziva sve države da djeluju u skladu s Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida kako bi se osiguralo da se ne ponavljaju događaji poput onih koji su se dogodili u Srebrenici 1995. godine.

Konačno, traži od Generalnog sekretara da na ovu rezoluciju skrene pozornost svim državama članicama, organizacijama sistema Ujedinjenih naroda i organizacijama civilnog društva radi odgovarajućeg poštivanja.

Rezolucija se poziva na rezolucije Vijeća sigurnosti o proglašavanju Srebrenice sigurnom zonom 1993. godine, uspostavu Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i uspostavu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, te na presude za genocid protiv Krstića, Mladića i Međunarodnog suda pravde koji je zaključio da se u Srebrenici radilo o genocidu.

Klix.ba

Popularno