Prijave za Marš mira, koji će bit masovniji nego u prethodne dvije godine, pristižu iz Bosne i Hercegovine, ali i brojnih drugih zemalja svijeta.

Podsjećamo, Marš mira je pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji. Najveći dio trase ove godine će biti autentičan, odnosno odgovara putu koji je prošla kolona nakon napuštanja Srebrenice.

- Već imamo 500 prijavljenih u sklopu organiziranih grupa i više od 200 pojedinaca, ali ti podaci se mijenjaju iz sata u sat. Imamo grupe iz Švedske, Njemačke i drugih evropskih država. Obavljamo konsultacije s većim brojem grupa, dajemo im potrebne informacije prije nego zvanično izvrše prijavu. Zainteresirane grupe su iz više arapskih zemalja, Sjedinjenih Američkih Država, Australije... - kaže predsjednik Pododbora "Marša mira 2022" Amir Kulaglić.

Prijave za Marš mira primaju se od 24. maja. Zainteresirani pojedinci i grupe se mogu prijaviti putem web stranice marsmira.net, ali i na e-mail adresu Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Pješački pohod u čast žrtava genocida počine 8. jula u Nezuku, a završava tri dana kasnije u Potočarima. Trasa Marša mira glasi: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar). Svakoga dana učesnici pješače oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu.

Predviđeno je da prvo prenoćište 8. jula bude u Liplju, a posebnost ovogodišnjeg Marša je i to što drugi dan pada na Kurban-bajram. Ispred osnovne škole u Liplju 9. jula učesnici koji žele će klanjati rani sabah i bajram-namaz.

Marš mira dio je obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nekadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

- Do sada je za ukop spremno 46 posmrtnih ostataka ubijenih u genocidu. Očekujemo da određen broj porodica dođe iz inostranstva i potpiše potrebne saglasnosti, pa vjerujemo da će broj posmrtnih ostataka za ukop do 1. jula biti veći - kaže Nermin Alivuković, sekretar Organizacionig odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

U okviru programa obilježavanja, osim komemoracije i dženaze 11. jula, planirane su izložbe te pozorišna predstava Sarajevskog ratnog teatra i Hrvatskog kazališta iz Mostara.

Faktor

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana