U Srebrenici je danas obilježena 29. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 1993.godine od nekoliko granata ispaljenih sa položaja VRS-a ubijeno 74 i ranjeno više od 100 Bošnjaka, koji su se u tom trenutku nalazili na igralištima ispred osnovne i srednje škole.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Slakić, koji je položio cvijeće na spomen ploču i odao počast nedužno ubijenim civilima.

U svom obraćanju prisutnima potpredsjednik Salkić je istakao da i nakon 29. godina od strašnog zločina još uvijek niko nije kažnjen, te da su zločinci još uvijek na slobodi.

-  Danas ovdje su Srebrenici svjedočimo, 29. godina kasnije, da ovaj strašni zločin koji je počinjen još uvijek nije kažnjen, da su zločinci slobodni i da takvi ili slični danas kreiraju ambijent i okruženje u kojem žive preživjele žrtve genocida i svih drugih zločina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci koji su se vratili u ovaj entitet, koji se nepravedno zove samo po jednom narodu, nisu poduzeli nijednu osvetničku akciju, iako svakodnevno sreću potencijalno osumnjičene ratne zločince. Nisu poduzeli jer žele da država i institucije urade svoj posao i kazne one koji su počinili ratne zločine. Mi to očekujemo i nikada ih nećemo prestati pozivati da rade svoj posao, kako bi budućim generacijama poslali poruku da se zločin ne isplati i da neće ostati nekažnjen.

Sa ovog i sa svih drugih mjesta trebamo pozivati na eliminaciju posljedica genocida. Dok se ne eliminiraju posljedice genocida ne možemo očekivati da ova zemlja krene naprijed. Koliko god ta eliminacija posljedica genocida bila bolna za neke, ona nije ni približna bolu koju su podnijele porodice ubijenih u zločinu genocida.

Civilizirani svijet ne smije dozvoliti danas, ako je to dozvolio 1995.godine, da ovo područje ostane pod upravom onih koji su počinili genocid, da nastavi da egzistira pod upravom onih koji negiraju genocid,  veličaju ratne zločince, odlikuju ih i proglašavaju herojima. Žrtve o tome moraju glasnije govoriti i tražiti od civiliziranog svijeta da ispravi tu nepravdu- rekao je Salkić.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana