Učenici nekoliko srednjih škola iz Ilijaša i Ilidže danas su sa svojim profesorima posjetili Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, gdje su odali počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima u genocidu 1995. godine.
 
Današnjoj posjeti prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić.
 
U svom obraćanju prisutnima potpredsjednik Salkić je istakao važnost zagovaranja eliminacije posljedica genocida.
 
- Mi danas trebamo i moramo da zagovaramo eliminaciju posljedica genocida posebno zbog činjenice da se genocid veliča, da se počinioci genocida i oni koji su osuđeni za genocid smatraju herojima, odlikuju, nagrađuju. Mi danas živimo završnu fazu genocida zato što ne radimo ništa na eliminaciji posljedica genocida.
 
Neshvatljivo je da je prostor na kome je počinjen genocid predat na upravu onima koji su ga počinili, a danas na upravu onih koji veličaju presuđene ratne zločince i genocid.
 
To se mora promijeniti. Svakodnevno moramo lobirati i pozivati sve one koji mogu to stanje promijeniti da to i učine.
 
Moramo pozivati i naše komšije da krenu putem katarze i priznavanja zločina, samo tako možemo krenuti naprijed putem izgradnje zemlje jednakih prava i jednakih mogućnosti u svakom njenom dijelu.
 
Na vama, budućim generacijama, je da nastavite ustrajavati na istini, pravdi i zagovaranju otklanjanja posljedica genocida koje su, nažalost, ugrađene u Ustav Bosne i Hercegovine, rekao je Salkić.

Popularno