Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 8. aprila 2022. godine, u Zvorniku prisustvovao manifestaciji „Dani otpora Zvornik – Kula Grad“, kojom se Zvorničani prisjećaju odbrane svog grada, ali i odaju počast šehidima.

Najprije je na spomen-obilježju u Kazanbašči, mjestu masovnih grobnica iz kojih su 2005. godine ekshumirane 132 žrtve ubijene u prvim danima agresije 1992. godine,  položio cvijeće i odao počast zvorničkim šehidima.

Potpredsjednik Salkić je istakao da se današnje prisjećanje agresije i okupacije Zvornika, ubijanja i progona Bošnjaka,  ali i herojskog otpora bosanskohercegovačkih patriota  obilježava u ambijentu oživljene separatističke ideje o podjeli Bosne i Hercegovine.

- Danas kada se prisjećamo agresije i okupacije Zvornika, ubijanja i progona Bošnjaka,  ali i herojskog otpora bosanskohercegovačkih patriota  to činimo u ambijentu oživljene separatističke ideje o podjeli Bosne i Hercegovine.

To činimo u ambijentu nekažnjenih zločina nad Bošnjacima Zvornika u okruženju gdje su počinioci zločina slobodni, što je ozbiljna pretpostavka da se zločini ponove.

Ideja “velike Srbije” devedesetih, danas “srpskog sveta”, a sutra nećeg trećeg, ima isti cilj, a to je što je moguće veći dio Bosne i Hercegovine uokviriti na različite načine u društveni, politički i kulturni ambijent Srbije.

Prosrpska vlast entiteta RS u Bosni i Hercegovini pokušava sistemskom diskriminacijom stvoriti ambijent nemogućih uslova za život i ostanak Bošnjaka na svojim ognjištima  nastojeći ostvariti ratni cilj o čisto srpskom pravoslavnom prostoru.

Mi o ovim pojavama i prijetnjama po naš opstanak ovdje moramo jasno i transparentno govoriti na svakom mjestu sa željom da oni budu zaustavljeni.

Danas se prisjećamo i herojskog otpora slabo naoružanih bosanskohercegovačkih patriota JNA, policijskim i drugim paravojnim formacijama koje su okupirale Zvornik i krenule u ubistva i progon Bošnjaka Zvornika i Podrinja.

Danas se oni koji su časno branili svoju domovinu privode, saslušavaju, uznemiravaju dok su oni koji su počinili teške ratne zločine nad Bošnjacima slobodni građani Zvornika i susjedne države Srbije.

Ovakvo stanje se treba i mora promijeniti. Srbija treba prestati biti sigurna luka za počinioce teških ratnih zločina nad Bošnjacima Zvornika i cijelog bosanskog Podrinja, a tužilaštva u  Bosni i Hercegovini trebaju se odrediti da li će tragati za ravnotežom ili za istinskim počiniocima ratnih zločina, rekao je Salkić.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana