Glavni tužitelj Haaškog suda za ratne zločine posjetio je Srebrenicu i sastao se s obiteljima žrtava genocida koji su u gradu na istoku Bosne i Hercegovine počinile snage vojske Republiek Srpske u julu 1995. godine.

Posjeta tužitelja dolazi u danima kad BiH obilježava 30 godina početka opsade Sarajeva.

“Ove sedmice je 30. godišnjica opsade Sarajeva i svi se sjećamo slika granatiranja i snajperskog djelovanja grada, a naravno, ovo što danas vidimo u Ukrajini uvelike podsjeća na zločine koje smo vidjeli u ovoj zemlji prije 30 godina, prije 25 godina. Svi smo se nadali da će (BiH) biti posljednji rat u Europi, ali nažalost povijest i stvarnost nam pokazuju da smo bili ukrivu”, kazao je Brammertz u Potočarima.

Slike iz Buče uznemirile su majke koje su izgubile sinove u srebreničkom masakru i podsjetile ih na zločine počinjene nad njihovim najmilijima.

Sin i suprug Munire Subašić ubijeni su u julu 1995. godine kada su srpske snage zauzele grad.

“Nakon holokausta su rekli ‘nikad više’, onda su nakon genocida (u Srebrenici) rekli ‘nikad više’, ali vidite sada Ukrajina, u Evropi, to se opet događa u Evropi. Evropa nije ništa naučila iz prošlosti“, rekla je Subašić.

Fazila Efendić, koja je u masakru izgubila četiri člana svoje bliske obitelji, rekla je da je gledanje slika rata u Ukrajini “vratilo patnju”.

Brammertz je položio cvijeće na memorijalni centar i groblje u Potočarima kod Srebrenice, gdje su do sada pokopana tijela 6.652 Bošnjaka.

Slobodna Evropa

Popularno