Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock, u sklopu svoje zvanične posjete Bosni i Hercegovini, posjetila je danas Galeriju 11/07/95.

Kroz stalnu postavku Galerije visoku delegaciju proveo je Tarik Samarah, direktor Galerije i autor izložbe o genocidu u Srebrenici.

Tarik Samarah je tokom vođenja ministrice kroz Galeriju govorio o posljedicama genocida koje su zabilježene na njegovim fotografijama, o pričama koje se kriju iza fotografija, te je naglasio kako "kultura često ima dublji uvid u prošlost od historije ili politike, kao i da ima moć da na drugačiji način interpretira traumatične događaje iz prošlosti, te samim tim nudi dublje razumijevanje sadašnjosti i budućnosti."

Osim obilaska stalne postavke, ministrica Baerbock u Galeriji je razgovarala sa predstavnicama majki iz Srebrenice, kao i sa predstavnicama civilnog društva. Razgovoru su prisustvovale Munira Subašić, predstavnica Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe, Fadila Efendić, predstavnica Udruženja "Majke Srebrenice" iz Srebrenice, Ajna Jušić ispred Udruženja "Zaboravljena djeca rata", te Štefica Galić ispred portala Tačno.net.

Majke iz Srebrenice su ministrici Annalene Baerbock govorile o svojim ličnim iskustvima tokom genocida, svojoj borbi za istinu i pravdu, te o svom radu na izgradnji bolje budućnosti. Ajna Jušić je predstavila svoju životnu priču, ispričala je da je dijete rođeno kao posljedica ratnog silovanja, te naglasila da danas "nijedna država ne tretira potrebe i prava djece rođene iz čina silovanja".

Ona je također istakla da nastoji raditi na pravnoj i društvenoj prepoznatljlivosti ove teme i žrtava ratnog silovanja.

Ministrica se zahvalila svojim sagovornicama koje su s njom podijelile, kako je naglasila, "teške, ali i snažne priče" te ukazala na značaj izgradnje mira i prenošenja poruka novim generacijama,

Na kraju posjete istakla je značaj institucija kao što je Galerija 11/07/95, naglasivši da se radi o impresivnoj, važnoj i potrebnoj instituciji.

Klix.ba

Popularno