Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, boravi u trodnevnoj posjeti Bošnjacima u Njemačkoj.

U džematu Fedžr danas je održao tribinu na kojoj je, između ostalog, govorio o tridesetoj godišnjici nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Istakao je da su se u tih trideset godina građani Bosne i Hercegovine odbranili  od brutalne agresije i unutrašnje pobune dijela separatistički orijentisanih stanovnika, te da je urađeno puno posla, ali da ostaje osjećaj da se moglo i trebalo više.

“Ostaje da svi zajedno uložimo više napora da učinimo ovu zemlju ugodnijim mjestom za življenje svih njenih građana.”

Govorio je i o političkim prilikama, blokadama i sigurnosnim izazovima u našoj zemlji, te položaju Bošnjaka u bh. entitetu RS i upornom negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca.

Naglasio je važnost zajedničkog djelovanja patriotskog bloka svih građana u našoj zemlji, naročito u bh. entitetu RS.

Ukazao je na potrebu  uključenosti građana Bosne i Hercegovine, koji su privremeno izvan Bosne i Hercegovine, u izborni proces, te na važnost jačanja jedinstva unutar snaga koje zagovaraju očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da se sloboda i nezavisnost osvajaju, a ne poklanjaju.

“To nisu trajne kategorije i one zahtijevaju našu budnost i spremnost da branimo, čuvamo slobodu, nezavisnost i mir u našoj domovini. U svim ovim segmentima naši građani koji žive izvan Bosne i Hercegovine imaju važnu ulogu.”

Kazao je da imperativ za naše građane treba biti učešće u demokratskim procesima.

“Na ovaj način se održava veza sa domovinom, spriječava se asimilacija i učestvuje se u odabiru onih koji će voditi našu domovinu. Svi građani trebaju iskoristiti to pravo.”

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana