Vlasti bh. entiteta Republika Srpska pozivom na dijalog samo žele opravdati svoje sadašnje i buduće poteze na rušenju države Bosne i Hercegovine. Poziv na dijalog je klasičan paravan za sve ono sto rade na rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, poručuje potpredsjednik ovog entiteta Ramiz Salkić.  

Salkić je reagirao na izjavu predsjednice RS-a Željke Cvijanović koja je komentirajući prošlosedmično vanredno zasjedanje PIC-a povodom usvajanja Nacrta zakona o VSTS-u Republike Srpske poručila:

- Neće pomoći nikakva odluka PIC-a da se riješi bilo koji problem, već samo unutrašnji dijalog i dogovor. Tako da nema tu šta ni da se komentariše. Podstaknite Bošnjake da pričaju sa svojim sunarodnicima Srbima i Hrvatima i konačno urede zajedničku državu zajedničkim snagama. To mi je jedina poruka i komentar - rekla je Cvijanović.

Naš sagovornik poručuje "da istinski žele dijalog oni bi prvo vodili dijalog u ovom entitetu da se Bošnjaci i Hrvati ne osjećaju diskriminiranim pri zapošljavanju, u obrazovnom procesu i pristupu javnim ustanovama i entitetskim organima".

- Uputio sam 3. februara Cvijanović, predsjedniku NSRS-a Nedeljku Čubriloviću i premijeru Radovanu Viškoviću dopis kojim sam pozvao upravo na dijalog, a u kontekstu održavanja posebne sjednice NSRS-a, te otvorenih pitanja unutar Bosne i Hercegovine i njenih entiteta – kaže Salkić.

Predložio je da se razgovara o proporcionalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u javnim institucijama RS-a, te ravnopravnom pristupu obrazovnom procesu.

- Na svim nivoima vlasti u entitetu RS zaposleno je tek 1,3 posto Bošnjaka, što je jasno kršenje ustavnih odredbi. Također, presudom Ustavnog suda BiH utvrđena je jasna diskriminacija učenika Bošnjaka u obrazovnom procesu RS-a. Pozvao sam ih na dijalog kao najodgovornije ljude u ovom entitetu, ali nisam dobio odgovor. I sada Cvijanović drži lekcije kako PIC treba podstaknuti Bošnjake na dijalog sa Srbima i Hrvatima, što je krajnje licemjerno – zaključuje Salkić.

Popularno