U opisu dva videa koja je objavio, Đorđević je naveo da su snimci nastali u Bosni i Hercegovini.

“Dok je crkve i vladika, bit će Srba i četnika”, pjevao je ovog vikenda u Bosni i Hercegovini srbijanski “opozicionar” Mlađan Đorđević, koji se, opet, družio sa Lukom Babićem, igumanom manastira Karno kod Srebrenice.

https://twitter.com/mladjandj/status/1492549680508641283?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1492549680508641283%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slobodna-bosna.ba%2Fvijest%2F237066%2Fsilna_ce_borba_da_bude_srbijanski_opozicionar_i_iguman_iz_srebrenice_ponovo_pjevaju_chetnichke_pjesme_video.html

U opisu dva videa koja je objavio, Đorđević je naveo da su snimci nastali u Bosni i Hercegovini.

https://twitter.com/IstragaB/status/1492797210811158532?t=V-EK_I0hizxJiLKrZAjrYA&s=19

Mlađan Đorđević je bivši savjetnik srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, danas “humanitarac” koji je osnovao organizaciju “Naša Srbija” i vođa “Pokreta Oslobođenje”. U Srbiji slovi za opozicionara koji se protivi režimu Aleksandra Vučić. Inače je kum Dragana Đilasa. Đorđević ima dobre veze sa ruskim biznismenima, a prije svih sa Aleksanderom Babkovim, koji je od 2014. godine pod sankcijama Evropske unije zbog “narušavanja teritorijalnog integriteta i suverenitata Ukrajine”. Babkova su kasnije sankcionisale Sjedinjene Američke Države, koje su ga stavile na crnu listu.

 “Aleksandar Babakov je posebni predsjednički izaslanik Ruske Federacije zadužen za saradnju s organizacijama koje predstavljaju Ruse koji žive u inostranstvu. Babakova je 2014. godine sankcionirala EU, koja je istaknula da je glasao za ruski zakon o aneksiji Krima. Aleksandar Babakov imenovan je za dužnosnika Vlade Ruske Federacije”, navedeno je u odluci vlasti SAD-a.

Đorđević je, već smo objavljivali, u jesen prošle godine boravio u Rusiji gdje se susreo sa Babkovim. Inače, sredinom januara ovaj srbijanski opozicionar posjetio je manastir Krno kod Srebrenice, gdje se družio sa igumanom Lukom Babićem. U taj su manastir nerijetko navraćali pripadnici Žandamerije MUP-a Republike Srpske. U manastiru Karno su, prema informacijama Istrage, godinama živjele i dvije ruske državljanke čiji identitet nikada nije utvrđen.

Prema pisanju portala "radiosarajevo.ba", iguman Luka Babić je rođen 10. maja 1972. godine u Bugojnu. Srednju mašinsku školu u rodnom gradu 1991. godine. Zamonašio se 28. avgusta 2004. godine u manastiru Tvrdoš od strane Episkopa zapadnoameričkog Maksima.

“Voli da se fotografira pa na zvaničinoj Facebook stranici manastira postoji na hiljade njegovih fotografija u različitim prilikama. Na jednoj od njih je snimljen s pištoljem, a potom i pored oklopnog vozila Despot, a pored mantije, voli i uniforme”, pisao je portal radiosarajevo.ba sredinom januara ove godine.

 Povodom 9. januara ove godine, ali i u ranijim prilikama bez zadrške objavljuje fotografije ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Na mnogo fotografija ističe svojevrsnog uzora preminulog Atanasija (Jevtića) koji je otvoreno propovijedao da “muslimani smrde”. Po svemu sudeći ovaj sveštenik utječe na to da se duh netolerancije i danas, poslije svega što se dogodilo, širi Srebrenicom i srednjim Podrinjem.

Uznemirujuće je da su osobe poput igumana Luke uz sami vrh SPC, jer se može vidjeti na brojnim fotografijama sa patrijarhom Profirijem, pa i u šetnji Sarajevom 17. oktobra 2021. godine! To znači da ovakve pojave, nažalost, i dalje nisu marginalne u Srpskoj crkvi.

SB

Popularno