Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, 26. januara 2022. godine, da izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine treba obezbijediti jednaka prava i jednake mogućnosti u procesu donošenja odluka u oba entiteta i na nivou države Bosne i Hercegovine za Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve druge građane.

- Izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine treba obezbijediti jednaka prava i jednake mogućnosti u procesu donošenja odluka u oba entiteta i na nivou države Bosne i Hercegovine za Bošnjake, Srbe, Hrvate i sve druge građane.

Promjene koje ne bi podrazumijevale ovakav pristup dalje bi produbile diskriminaciju određenog broja građana u našoj zemlji i ne bi obezbijedile poštivanje ljudskih prava i sloboda prema svim građanima na identičan način.

Oni koji predlažu  rješenja koja ne nude jednaka prava za sve građane u ovoj zemlji nisu dobronamjerni spram budućnosti Bosne i Hercegovine i njene evropske perspektive u budućnosti.

Ključni problemi u funkcioniranju države Bosne i Hercegovine dolaze iz entiteta RS. Entitet RS provodi blokadu državnih institucija, godinama provodi sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata  stvarajući ambijent u kojem Bošnjaci i Hrvati ne mogu ostati da žive u ovom entitetu na svojim ognjištima.

Ako se želi pomoći funkcioniranju Bosne i Hercegovine i građanima ove zemlje treba otkloniti svaku mogućnost blokade funkcioniranja države od strane bilo kojeg pojedinca i institucije u ovoj zemlji.

Ako želimo postati normalno društvo treba ukloniti svaku mogućnost provođenja sistemske diskriminacije prema bilo kome bilo gdje u Bosni i Hercegovini.

Svako drugo rješenje je parcijalno ono ne eliminiše izvor problema u funkcioniranju države Bosne i Hercegovine, blokade i sistemsku diskriminaciju.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana