Poseban gost na ovom druženju bio je lider "Pokreta Oslobođenje" iz Srbije - Mlađan Đorđević. On je prije tri četiri mjeseca boravio u Rusiji gdje se susreo sa Aleksandrom Babkovom, biznismenom i političarem koji se, zbog djelovanja u Ukrajini, nalazi na crnoj listi SAD-a i EU.

“Oj, četnici Ravne gore, zbijajte se u redove. Zbijajte se, brat do brata, da skinemo jaram s vrata”.

Ovi su stihovi, u noći između 13. i 14. januara, odjekivali u brdima oko Srebrenice. U manastiru Karno proslavljala se pravoslavna Nova godina. Domaćin je bio iguman Luka Babić. A gosti su došli iz Srbije. Predvodio ih je Mlađan Đorđević, bivši savjetnik srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, danas “humanitarac” koji je osnovao organizaciju “Naša Srbija” i vođa “Pokreta Oslobođenje”. Ukratko – rusofil. Sa sjajnim vezama u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i četničkim udruženjima, piše sarajevski portal "Istraga". 

“Stigoh u manastir Karno iznad Srebrenice, kod igumana, oca Luke, gde ću sa braćom iz Srbije i Srpske dočekati pravoslavnu Novu godinu”, napisao je 13. januara Mlađan Đorđević.

Iguman Luka je organizirao vatromet ispred manastira. Gosti su se, poslije toga, vratili četničkim pjesmama.

“Na sred gore Romanije, četnički se barjak vije. Pa, neka ga, nek se vije, donet nam je iz Srbije. Doneo ga Čiča Draža i njegova gorska straža”, glasili su stihovi jedne od pjesama koje su četnici te noći pjevali u manastiru Karno.

Kako se može vidjeti na fotografijama koje su objavljene na Facebook stranici manastira Karno, domaćini i njihovi gosti su razvili zastavu “Ujedinjenog ravnogorskog pokreta”, te zastave Ruske Federacije i “carske Rusije”.

alt                                            Zastave Ruske Federacije i “carske Rusije” (Foto: Facebook)

Te večeri je u manastiru boravio Mlađan Đorđević, lider “Pokreta Oslobođenje” koji posljednjih godina posebno ističe svoje veze sa Rusijom. Prema pisanju portala nova.rs, “predsjednik pokreta “Oslobođenje” Mlađan Đorđević” fotografisan je nedavno u društvu Aleksandra Babkova.

“Na fotografiji do koje je došao naš portal, a za koju se pretpostavlja da je nastala tokom Đorđevićeve posjete Moskvi, vide se on i Babkov u nekom od moskovskih restorana”, objavila je u septembru prošle godine nova.rs.

Đorđević je tada potvrdio da se sreo sa Babkovim i srbijanskim je medijima ustupio fotografiju.

altMlađan Đorđević i Aleksandar Babkov (foto: nova.rs)

Đorđevićev sagovornik iz Moskve, Aleksander Babkov je od 2014. godine pod sankcijama Evropske unije zbog “narušavanja teritorijalnog integriteta i suverenitata Ukrajine”. Tim su se sankcijama kasnije pridružile i Sjedinjene Američke Države koje su Babkova stavile na crnu listu.

“Aleksandar Babakov je posebni predsjednički izaslanik Ruske Federacije zadužen za saradnju s organizacijama koje predstavljaju Ruse koji žive u inostranstvu. Babakova je 2014. godine sankcionirala EU, koja je istaknula da je glasao za ruski zakon o aneksiji Krima. Aleksandar Babakov imenovan je za zvaničnika Vlade Ruske Federacije”, navedeno je u odluci vlasti SAD-a.

Na listi su tada završili i saradnici Aleksandra Babkova, Aleksandar Vorobjev koji je šef njegovog kabineta, te Mikhail Plisyuk.

“Tačno je da sam se vidio sa njim. U pitanju je veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda, ali ne bih ništa više komentarisao”, rekao Mlađan Đorđević nakon povratka iz Moskve, u septembru prošle godine.

Prošle sedmice je, rekosmo, Đorđević boravio u Bosni i Hercegovini, odnosno u Srebrenici, gdje je sa pripadnicima četničkih udruženja, u manastiru Karno, dočekao pravoslavnu novu godinu.

Mjesec i po prije Đorđevća, manastir Karno je posjetio i Dušan Marković, kontroverzni vođa ultranacionalističke stranke Prava Srbija sa centralom u Jagodini.

Prema medijskim izvještajima iz decembra prošle godine, Marković je sa igumanom manastira Karno Lukom Babićem pjevao četničke pjesme.

“Šta se ono u Bosni pokraj Drine zbiva, to su srpski četnici sišli sa planina. Ne boje se Allaha, ne boje se mina, ne boje se ustaša, ni mudžahedina”, pjevao je Marković, dok ga je iguman Luka povremeno pratio.

 

Marković je poznat po ekstremnim izjavama prema migrantima, a u zvaničnoj biografiji stoji da je sa svega 19 godina postao potpredsjednik Ravnogorskog pokreta, gdje se na njegovim profilima po društvenim mrežama mogu vidjeti fotografije gdje pozira u uniformi i sa oružjem.

Od septembra prošle godine, Markovićeva “Prava Srbija” nalazi se u koaliciji sa neonacističkim Pokretom Levijatan.

alt

Članovi “Pokreta Levijatan” ne skrivaju svoje simpatije prema presuđenim ubicama i ratnim zločincima, poput Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, piše portal "Istraga". 

SB/Istraga

Popularno