Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je danas novogodišnju čestitku građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu u kojoj stoji: 

- Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu,

iza nas je 2021. godina koja je donijela brojne izazove i iskušenja za sve građane u našoj domovini.

Prethodnu godinu obilježio je pokušaj potpune paralize i blokade funkcionisanja naše domovine od strane retrogradnih separatistički nastrojenih politika koje predvodi Milorad Dodik.

U 2021. godini donesene su veoma važne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina, te veličanje ratnih zločinaca. Nadam se da će ove dopune doprinijeti procesu katarze i suočavanju sa prošlošću, kako bi nastavili svi zajedno izgrađivati zemlju po mjeri svih njenih građana.

Naši sugrađani koji su se vratili na svoja ognjišta, u bh. entitet RS, suočeni su sa teškim oblikom sistemske diskriminacije koja otežava naš ostanak i opstanak u ovom dijelu naše domovine.

Negiranje Bosne i Hercegovine, bosanskog jezika, spriječavanje zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u javnom sektoru u ovom entitetu su najvidljiviji oblici sistemske diskriminacije.

Godina koja je pred nama biće prepuna izazova sa kojima smo se već susretali, ali i novih na koje moramo znati odgovoriti. U skladu sa tim u novoj godina trebaju se pokrenuti nove inicijative sa ciljem zapošljavanja povratnika, eliminacije diskriminacije naših građana, sa ciljem uspostavljanja društva jednakih prava i jednakih mogućnosti.

U želji da 2022. godina bude godina okončanja COVID pandemije, mira i stabilnosti svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu želim dobro zdravlje, sreću i blagostanje.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana