Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, 13. 12. 2021. godine, da je sada pravi trenutak za hrabru i odlučnu reakciju svih onih koji u svojim reakcijama govore da su spremni sačuvati mir, stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

- Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, OHR, članice Vijeća za implementaciju mira (PIC) i visoki predstavnik  imaju jedinstvenu priliku koordiniranom akcijom prekinuti spiralu separatizma i za duži period ugasiti svaku separatističku težnju i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine treba oduzeti mandate onima koji su glasali za zaključke NSRS-a, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine treba pokrenuti postupak utvrđen Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, a visoki predstavnik u skladu sa svojim ovlastima zabraniti svako dalje političko djelovanje.

Samo takva vaša reakcija bila bi primjerena težini djela kojeg su počinili i težini trenutka u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina. Svako vaše odlaganje odlučne i snažne reakcije direktan je vjetar u leđa separatistima i političkim pobunjenicima u ovom trenutku.

Svako relativiziranje opasnosti po mir i stabilnost, prebacivanje odgovornosti za reakciju, nije dobronamjerno prema građanima Bosne i Hercegovine. Izostanak konkretnih akcija izraz je nedostatka hrabrosti pojedinaca koji sjede u institucijama i organizacijama da poduzmu konkretne korake u skladu sa mandatima koje imaju na raspolaganju.

Sada je pravi trenutak za hrabru i odlučnu reakciju svih onih koji u svojim reakcijama govore da su spremni sačuvati mir, stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Izostanak vaše reakcije smatraće se saučesništvom u historijskom kontekstu, bez obzira šta mi mislili i kako vas doživljavali subjektivno kao prijatelje ili nešto drugo. Sasvim je svejedno, ako vi nemate konkretne mjere spram separatista i pobunjenika protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Popularno