Bakir Izetbegović, lider SDA i dopredsjedavajući Doma naroda državnog parlamenta u večerašnjem izdanju Pressinga na N1 sa Amirom Zukićem govorio je, između ostalog i o tome gdje je bio u ratu u Bosni i Hercegovini navodeći da je u tom periodu iskusio sve ono što jedan muškarac treba te da je bio na liniji, ali i iza nje.

Izetbegović je podsjetio da je u politici u BiH 30 godina i da prati pripreme za rat u čemu je, kako kaže, itekako učestvovao.

“U ratu nema nijedne stvari koje muškarac treba raditi, a da ja nisam isprobao kako je. Dakle, sve sam to izdržao u ovom gradu. Naravno da sam bio na liniji i iza linije”, kazao je, a onda smo ga upitali gdje iza linije, kao diverzant, na šta je rekao: “Toliko za sada. Ostavimo to. Sve što treba jedan čovjek da proba u ratu sam probao i znam kako je”.

https://twitter.com/N1infoSA/status/1468670928938745859?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1468670928938745859%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fba.n1info.com%2Fvijesti%2Fizetbegovic-o-svojim-ratnim-danima-i-ulogama-bio-sam-na-liniji-i-iza-nje%2F

Naglasio je da je nakon rata učestvovao u svim reformama i svemu onome što je BiH vuklo naprijed.

“I nakon 30 godina toga, pitati se da li ću ja izdati mislim da ljudi mogu pitati kojekakve gluposti, ali zašto bih ja to uradio. Šta bi moglo otvoriti mogućnost da ja izdam?”, upitao je Izetbegović.

Izetbegović je govorio i o državnoj imovini navodeći da je ona u vlasništvu BiH po presudi Ustvnog suda i da se dio suvereniteta nad njom ne može dati bilo kojem entitetu, ni Federaciji BiH, ni Republici Srpskoj.

“Državna imovina će ostati državna s tim da će se moći u funkciji izgradnje u skladu s nadležnostima i uz dopust države prenositi na određene nivoe. Ne mogu iz međunarodne zajednice to ne podržati to je dio našeg Ustava. Možda ćemo insistirati da se donese Zakon o restituciji jer imamo mnogo zahtjeva na stolu. Izgradnja hidrocentrala na Drini i aerodroma u Trebinju će biti zaustavljena. Mi nemamo ništa protiv toga da se gradi, ali uz saglasnost BiH”, naveo je.

Dalje je rekao da ne zna da li će se Milorad Dodik usuditi da formira paravojne formacije i da će, ako se to usudi, onda je krenuo u ratna dejstva i napad na integritet BiH.

“Onda ćemo vidjeti šta dalje i kako. To je besmislica što mene optužuje da hoću rat, a ja hoću da smirim situaciju. Državne institucije treba da se same brane (Tužilaštvo, OSA, SIPA). Dobro sam se potrudio očekujući svašta sa Dodikom, da imamo tri ministra, sigurnost, vanjske poslove, odbrana, da imamo komandanta Oružanih snaga, direktora Centralne banke koji kontroliše i čitavu jednu strukturu koja može braniti BiH i oni će to uraditi”, poručio je Izetbegović.

N1

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana