Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine sinoć je u glavnom gradu Austrije održana treća po redu „Bosanska noć u Beču“ u organizaciji Instituta za stručnu informativno-kulturnu djelatnost i ispitivanje javnog mišljenja u Bosni i Hercegovini i državama EU.

Ovom dvosatnom kulturno-zabavnom programu prisustvovao je ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, dr. Kemal Kozarić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Šemsudin Mehmedović, bivši ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini, Martin Pammer, kao i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji se i obratio prisutnima.

U svom obraćanju, između ostalog, potpredsjednik Salkić je istakao da je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine obaveza svih nas, gdje god da se nalazimo.

- Naša domovina Bosna i Hercegovina je iznad svakog pojedinca i svima nama je obaveza da radimo na jačanju naše domovine. Obilježavanje Dana državnosti naše domovine je obaveze svih nas gdje god da se nalazimo. Naša domovina Bosna i Hercegovina je jedna od nastarijih zemalja na tlu Evrope i kroz svo vrijeme postojanja bila je izložena nasrtajima na njen suverenitet i teritorijalni integritet. Danas također domaći separatisti, uz podršku nekih centara moći izvan Bosne i Hercegovine, ponovo pokušavaju oslabiti i podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Naše je da se suprotstavimo tome na svaki način, a jedan od načina je da snažnije, kvalitetnije i sadržajnije obilježavamo nacionalne praznike Bosne i Hercegovine, Dan državnosti i Dan nezavisnosti.

Prije centralnog dijela programa otvorena je izložba bosanske turističke fotografije, te je prikazan kratkometražni film o Sarajevu, autora Mugdima Ćatića.

Projekat „Bosanska noć u Beču“ ima za cilj promociju bosanske kulture, turizma, gastronomije, te jačanje međusobne saradnje bh. dijaspore u Beču i Austriji sa poduzetnicima iz Bosne i Hercegovine.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana