Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, na natječaju koji je vodio Osnovni sud u Srebrenici 2018. godine, kupio je nekretnine fabrike "Unis-Feros" AD Srebrenica koje se nalaze uz Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

Sve finansijske obaveze Medžlisa Srebrenica prema Osnovnom sudu u Srebrenici, a u vezi s kupovinom ove nekretnine koja je koštala 687.800,00 KM, izmirene su 5. decembra 2018. godine.

Dio sredstava za ovu svrhu osigurao je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a dio Muftijstvo tuzlansko, uz pomoć pedeset i pet privrednika - vakifa iz Bosne i Hercegovine.

- S obzirom na dezinformaciju da je za kupovinu fabrike “Unis-Feros” u Srebrenici organizirana sergija i prikupljan novac u džematima u dijaspori, ovom prilikom kategorično ističemo da takve aktivnosti nisu poduzimane, iako su džematlije, posebno oni koji su porijeklom iz Podrinja i Srebrenice, bili spremni da pomognu - kaže se u saopćenju MIZ Srebrenica.

Predmetna nekretnina, koja se nalazi neposredno uz Memorijalni centar i Šehidsko mezarje u Potočarima i zbog toga ima veliki značaj za muslimane u Podrinju, kupljena je isključivo sredstvima koja je za tu svrhu izdvojila Islamska zajednica, te uvakufljenjima plemenitih vakifa u Bosni i Hercegovini.

- Nakon što je završena procedura oko upisa nekretnine u vlasništvo Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, Okružni sud u Bijeljini je ukinuo rješenje Osnovnog suda u Srebrenici i predmet vratio na ponovni postupak. Uložena je apelacija i trenutno se čeka odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine - dodaje se u saopćenju.

Preporod.info

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana