U trenucima kada je jučer ujutro Milorad Dodik u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvodio svoj neprimjereni, samim tim i primitivni "performans" s harmonikašem, zdravstvene ustanove bh. entiteta Republika Srpska zbrajale su novi crni bilans umrlih od koronavirusa.

Kako neko ko se toliko "zalaže" za svoj narod, Dodik kaže da je spreman da se i žrtvuje za njega, nema empatije prema umrlim, njihovim srhvanim porodicama, patnjama bolesnika..., već "šenluči".

- Prije svega, ne možete očekivati da političari imaju empatiju. Da je imaju, ne bi bilo ratova, tragičnih sukoba... Političari i bankari nemaju empatiju. E, sad, u ovom konkretnom slučaju potpuno je pogrešno razmišljati da Dodik radi nešto što je izvan njegove kontrole. On je dio projekta koji traje ne godinama, već vjekovima.

Svaki njegov potez, koji na prvu izgleda, recimo kabadahijski, ustvari ima svoj jasan razlog i cilj. Dodik je dio projekta u kojem su angažovani sociolozi, psiholozi, stručnjaci drugih naučnih grana, ljudi iz religije, a sve u svrhu formiranja jedinstvenog mišljenja naroda. Ne smijemo se zavaravati, a Dodik će kada obavi svoj posao biti pušten niz vodu kao i mnogi prije njega - kaže za Faktor neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović.

O konkretnom "performansu" Ćemalović govori:

- To je pokušaj ponižavanja države, žrtava. U pitanju je objekat koji predstavlja jedan od simbola države. Vidite šta Dodik radi, želi da mobiliše cijeli narod kako bi bio snažniji u nastojanju ostvarenja projekta u kojem je on tek puki izvršilac.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana