U redovnoj posjeti opštini Srebrenica boravila Nataša Malinić predstavnica Delegacije Evropske unije za BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu.

U okviru posjete opštini Srebrenica Malinić se sastala i sa zamjenikom načelnika Nerminom Alivukovićem.

- Ovo je bila redovna posjeta našoj opštini, te smo između ostalog razgovarali i o pripremama za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici. Kao predsjednik Organizacionog odbora informisao sam našu današnju gošću kako teku pripreme za obilježavanje 11 jula.

Takođe, bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u Srebrenici, funkcionisanju zakonodavne i izvršne vlasti, projektima koji su u toku, posebno kada je u pitanju otvaranje proizvodnih pogona i zapošljavanje stanovništva. U razgovoru smo se dotakli i školstva na području naše opštine, diskriminacije kada je u pitanju izučavanje bosanskog jezika, ali i o stanju objekata u kojima se odvija nastava. Posebno sam istakao problem područnih škola u Sućeskoj i Osatu gdje trenutno imamo problem sa krovnim pokrivačem na ova dva objekta, te zatražio pomoć od strane njihove kancelarije kada su u pitanji projekti i fondovi namjenjeni lokalnim zajednicama u BiH – rekao je Alivuković koji dodaje:

- Mi smo do sada kada su evropski fondovi u pitanju koristili sredstva za samo dva projekta, i to je projekat uređenja korita rijeke Križevice i Projekat - regionalni stambeni fond u okviru kojeg su izgrađene određene stambene jedinice, dok druge opštine puno više koriste sredstva evropskih fondova. Naša današnja gošća uputila nas da od Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a koje je u sastavu zajedničkog tima na nivou BiH, zatražimo pomoć i podršku kada je u pitanju apliciranje prema IPA fondovima i povlačenje sredstava Evropske unije – rekao je Nermin Alivuković.

(Srebrenica.ba)

 

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana