U okviru trodnevne posjete građanima Bosne i Hercegovine u Norveškoj, Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, sinoć je održao tribinu u gradu Stavangeru, na kojoj je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na stanje u bh. entitetu RS.

Odgovarajući mnogobrojna pitanja prisutnih, Salkić je kazao da je borba državu i prava Bošnjaka u RS-u na prvom mjestu. Podsjetio je da su se i proteklim godinama desili važni procesi u entitetu RS, koji su ojačali prisustvo države, ali i Bošnjaka u mjestima iz kojih su protjerani.

-Učinjeni su mnogobrojni napori i realizirani projekti uz pomoć naših građana koji žive izvan Bosne i Hercegovine. Zajedničko djelovanje se treba i mora nastaviti, jer je još puno zajedničkog posla kojeg moramo uraditi. Prije svega trebamo politički ojačati da bi Bošnjake učinili ravnopravnim, da bi otklonili diskriminaciju pri zapošljavanju Bošnjaka u javne institucije u RS, ali i kako bi otklonili diskriminaciju u obrazovnom procesu u RS, kazao je Salkić.

Istakao je da su bh. građani koji žive izvan Bosne i Hercegovine shvatili svoju novu ulogu u razvoju naše domovine i da postoje pozitivni primjeri ulaganja na prostoru odakle su protjerani tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Pozvao je bh. građane na međusobno povezivanje i zajedničko djelovanje.

-Naši građani trebaju da koriste svoja demokratska prava u domovini, da biraju i da budu birani. Na takav način će ojačati vezu sa domovinom, ali će i ojačati snage koje rade na izgradnji države i njenih organa. Moramo eliminisati svaku vrstu podjela među nama. Svaki patriota je važan gdje god da živi. Velika je podvala pokušaj podjele Bošnjaka po mjestu življenja. Svi oni koji misle o svom rodnom kraju i čine djela na jačanju uloge našeg naroda u mjestima odakle su protjerani tokom agresije, podjednako su važni gdje god da žive. Projekat podjele našeg naroda prema mjestu življenja je projekat neprijatelja našeg naroda, a za realizaciju tog projekta izabrali su neke Bošnjake koji u tome vide samo svoje sitne lične interese. Bit ćemo jaki samo ako se budemo držali čvrsto svi zajedno i ako zajedno budemo radili za dobrobit naše domovine, našeg naroda i svih drugih građana koji vole Bosnu i Hercegovinu, poručio je Salkić.

(Srebrenica.ba)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana