U okviru III međunarodne konferencije “Procesuiranje genocida u BiH” koja je počela 18. aprila, studenti iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine juče su posjetili stratišta Nova Kasaba i Kravicu, te u okviru posjete obišli Memorijalni centar Srebrenica - Potočari - Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Sa studentima su bile prisutne majke Srebrenice, te bivši tužilac Haškog tribunala Mark Harmon. - Drago mi je da sam ponovo došao u Memorijalni centar Potočari. BIo sam mnogo puta ovdje, i opet ću da odam počast žrtvama genocida - rekao je bivši tužilac Haškog tribunala koji je dodao da je neprihvatljivo da još uvijek neki negiraju genocid.

-Genocid se ne može negirati. Kako se genocid ne bi ponovo desio u budućnosti, mora se priznati genocid koji se desio u prošlosti. U suprotnom neće biti napretka za čovječanstvo - rekao je Harmon.
Nina Gosto iz Mostara kaže da je drugi put posjetila Memorijalni centar Potočari.

-Najznačajniji događaj ove konferencije je što smo došli u Srebrenicu. Prvi put sam bila kao djevojčica ovdje i tada nisam shvatila sve što je trebalo. Sada je to drugačije, i nadam se da ćemo svi opet doći. Nadam se da će moje kolege iz Zagreba i Beograda shvatiti koliko je važno govoriti o genocidu - rekla je Gosto.

Domagoj Dananić, student Pravnog fakulteta u Zagrebu, smatra da je težak osjećaj doći u Memorijalni centar Potočari.

-Jako je teško sve vidjeti. Na neki način ja ću reći sve ovo je spomenik ludilu među ljudima. Kao čovjeka boli me vidjeti sve ovo, i shvatiti kako je malo ljudima potrebno da naprave zlo. Ja studiram pravo, to nije apstraktno, ali kada se ovo sve vidi, nije isto čitati i vidjeti - rekao je Dananić.

Stefan Jeremić, student Pravnog fakutleta u Beogradu, kaže da mu posjeta Srebrenici mnogo znači.

-U protekla dva dana imali smo priliku da simuliramo suđenja za ratne zločine procesuirane sudskim presudama, prije svega na presudi generalu Krstiću, ali i presudama iz Ruande. Kao mladom čovjeku iz Srbije ovo mi mnogo znači. Prvi put sam u Srebrenici. Tako da kada se dođe ovdje ne može se biti ravnodušno - rekao je Jeremić.

(Srebrenica.ba/A. Mehmedović/ RTV Srebrenica)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana