Studenti Univerziteta u Sarajevu, predvođeni predsjednikom SPUS-a Merimom Serdarevićem, zajedno s akademikom Dževadom Jahićem i penzionisanim profesorom Univerziteta Murizom Spahićem posjetili su mlade bošnjačke povratnike u istočnoj Bosni odnosno u srednjem Podrinju, saopćio je SPUS.

Zajednička poruka učenika i studenata je da međunarodne i domaće institucije treba hitno da riješe problem diskriminacije i omoguće u 21. stoljeću, u srcu Europe, izučavanje i slobodno nazivanje maternjeg jezika jednom starom evropskom narodu, navedeno je također u saopćenju.

Studenti su se tokom razgovora s predstavnicima roditelja i učenicima upoznali sa stanjem u Edukativnom centru Nova Kasaba te zajedno uputili poziv svim nadležnim institucijama, organizacijama i pojedincima da pomognu povratnicima i trajno riješe njihove probleme.

Cilj posjete je bio da se studenti Univerziteta u Sarajevu upoznaju sa stanjem u kojem žive mladi bošnjački povratnici, s posebnim osvrtom na probleme sa kojima se suočavaju u obrazovanju.

Studenti su pružili punu podršku mladima koji su se vratili te odlučno poručili da ovaj dio države Bosne i Hercegovine nije i neće nikada biti zaboravljen, kao ni ljudi koji tu žive.

Predsjednik SPUS-a Merim Serdarević istaknuo je da akademska zajednica i mladi, odnosno studenti Sarajeva, potpuno stoje uz čestite i časne povratnike te da je pravo na učenje bosanskog jezika neotuđivo ustavno pravo koje im niko ne može uskratiti.

Pravo svakog naroda je da priča svojim jezikom i da ga naziva kako hoće, pa tako i bošnjačkog naroda.

Bošnjaci će uvijek i svugdje govoriti svojim bosanskim jezikom, ne osporavajući drugima da govore svojim jezikom i da ga nazivaju svojim nazivom.

Prepuna škola koju su studenti danas posjetili garant je opstanka Bošnjaka na području istočne Bosne, ali i poruka onima koji su vršili genocid da njihov naum nije uspio, saopćeno je.

(Srebrenica.ba)

Popularno