Skoro da je medijski prošla nezapažena (osim jednog medija op.a.) izjava Rajka Jevića, odnosno mitropolita Hrizostoma od prošlog ponedjeljka kada je, svjedočeći u procesu protiv generala Atifa Dudakovića, Bošnjake imenovao "muslimanima", a nakon što je na to reagirao advokat Ifet Ferageg, Jević je "pojasnio" da se za muslimane kaže "i da su muhamedanci".

Na ove, vrlo opasne i bezobrazne Hrizostomove "opaske", reakcije sudije nije bilo. 

Ne da sutkinja Željka Marenić nije, bar, opomenula svjedoka Jevića zbog izjava koje je izrekao, već je, u kontra ispitivanju, advokatima zabranila da postave mnoga pitanja vezana za njegove izjave iz 1994. godine sa kojima je bio suočen, a kojim je poručio da se "Bihać mora osloboditi od islamskih fundametalista", da se treba stvoriti srpska država... 

"Svjedočenje mitropolita Hrizostoma bilo je demonstracija sile jednog pravoslavnog sveštenika koji je u instituciji kakva je državni sud demonstrirao da on tu može šta hoće da govori, a da ga niko za to ne smije opomenuti, a kamo li da mu zabrani da jednom narodu osporava njegovu nacionalnu pripadnost.

Do sada smo u pojedinim sudskim procesima svašta mogli čuti i vidjeti, ali privilegirano ponašanje kakvo je imao Hrizostom kao svjedok u procesu protiv generala Dudakovića još nismo imali prilike vidjeti", kaže izvor Politicki.ba koji je pratio suđenje.

Sud je očigledno bio najpogodnije mjesto za ovog po hijerarhiji visokog sveštenika Srpske pravoslavne crkve da u javnosti promovira sve prisutniju namjeru političkog plana u Rs-u po kome se već duže vremena pokušava oteti nacionalno ime Bošnjaka, a time i negirati njihovo višestoljetno postojanje kao naroda u Bosni i Hercegovini.  

U danu kada je u Sudu Bosne i Hercegovine svjedočio Rajko Jević, tačnije mitropolit Hrizostom, u dva predmeta, u sudskim klupama ovog suda našlo se blizu tridesetak Krajišnika, bivših pripadnika Armije RBiH. 

Politički.ba

Popularno