Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je, iza zatvorenih vrata, saslušan u Evropskom parlamentu. 

Pred poslanicima, članovima Vijeća za vanjske poslove on je prošao pravo "rešetanje", saznaje Politicki.ba.

"Prosto sam zaprepašten.

Umjesto visprenog, iskusnog njemačkog poslanika i političara, pred sobom smo imali nemuštog i defanzivnog prosječnog advokata koji nam je nastojao oduzeti vrijeme tumačenjem nekih ispraznih propisa.

Na kraju saslušanja, moj je dojam da je jako zabrinjavajuće da je jedan takav čovjek na tako bitnoj poziciji", kaže jedan od poslanika Evropskog parlamenta. 

Naši sagovornici iz ove institucije Evropske unije nisu bili voljni govoriti imenom i prezimeno i zato jer je sjednica bila zatvorena za javnost. 

No, dodaju da će svakako oni koji su bili na sastanku prepoznati ko su...

Drugi sagovornik prenosi nam da je Schmidtu "bilo jako ugodno dok su ga hvalili poslanici iz Hrvatske".

"Svi oni, od Picule do Zovko, hvalili su njegovu odluku od 2. oktobra. 

A onda su uslijedila naša sasvim direktna pitanja. 

Jedan od kolega na kraju je pitao visokog predstavnika za kakvu se BiH zalaže - onu po planu Cvetković-Maček ili onu po dogovorima Miloševića i Tuđmana iz Karađorđeva. On ga je prosto izignorirao. Za mene, to je više nego opasna manifestacija.

Gledali smo visokog predstavnika kojem gode hrvatski komplimenti, a onda smo ga vidjeli kako sve više gubi živce suočen sa našim konkretnim pitanjima. 

Razgovor je završen sve nervoznijim Schmidtom koji je počeo čak i ton podizati. 

Onda je saslušanje završeno", kažu sagovornici Politicki.ba.

Saznajemo i da je došlo do "okršaja" između Željane Zovko (HDZ) i poslanika iz drugih grupacija. 

"Ona je pokušala odbraniti Schmidta. Naravno, u priču je uvela i Željka Komšića i optužila ga da podržava Iran zbog neke rezolucije u UN. I ona je izgubila živce i njen nastup neslavno je završio", prenose nam sagovornici iz Evropskog parlamenta. 

Navode i da se visoki predstavnik hvalio da će BiH dobiti konačno državnu vladu koja će provoditi reforme. Odbio je odgovoriti na pitanje kako će se to desiti sa dvije ekstremno-nacionalističke stranke - HDZ i SNSD - u vlasti. 

Odbio je odgovoriti i na direktno pitanje šta su ustupci koje je HDZ BiH dao za nametanje od 2. oktobra koje im direktno ide naruku. 

"Ako je ovo visoki predstavnik, a jeste, ja sam izrazito zabrinuta za budućnost BiH" kaže jedan od naših izvora. 

Dodaje da "Christian Schmid, osim dijela iz Evropske narodne stranke, nema podršku Evropskog parlamenta".

Drugi izvor prenosi i da je bilo pitanje da li visoki predstavnik ima "dil s Miloradom Dodikom po pitanju državne imovine".

"Ni tu nisam dobio jasan odgovor. Umjesto toga uslijedila je nervozna reakcija u kojoj je visoki predstavnik rekao da "nema dilove nisakim".

Neko od kolega je pitao - zašto se bavio samo Domom naroda F BiH i smije li i pomisliti da intervenira u Rs. 

Dobio je ignoriranje. 

U jednom momentu Schmidt nam se požalio da je 'jako teško pregovarati s bh. političarima'. 

A koji su to politički pregovori laki? Ja ih ne znam. 

Moj ukupni utisak je jako loš. 

Od visokog predstavnika očekuje se da ima viziju evropske BiH, a ne da brblja o pravnim formulacijama koje nikoga ne zanimaju. On nije, mada nam se tako predstavljao svo vrijeme, neki "ćato" neke pravne međunarodne savjetodavne ustanove. On je čovjek čije djelovanje i ponašanje ima posljedice na svakodnevni život svakog građanina Bosne i Hercegovine", kaže jedan od sagovornika Politicki.ba iz Evropskog parlamenta. 

"Imali smo najtipičniju šuplju priču. I to je kod mene ostavilo jako gorak ukus. Vrlo sam zabrinut", rezimira drugi naš sagovornik današnje saslušanje Christiana Schmidta pred Evropskim parlamentom. 

Politički.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana