Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Rs, danas je, 28. 09.2022. godine, uputio čestitku povodom Dana Bošnjaka.

Potpredsjednik Salkić je istakao da Bošnjaci moraju biti svjesni da je Bosna i Hercegovina matica svih Bošnjaka i da svoje poglede trebaju usmjeriti prema svojoj matici.

- Mi, Bošnjaci, smo jedan od najstarijih naroda na Balkanu, naše ime je vezano za našu domovinu koja ima hiljadugodišnju historiju.

Naša historija obilježena je zabranom upotrebe našeg nacionalnog imena, negiranjem našeg identiteta, negiranjem našeg jezika, protjerivanjima, teškim zločinima i na koncu genocidom, uprkos svemu navedenom danas na bilo kojem mjestu u svijetu možemo slobodno i ponosno reći da smo Bošnjaci.

28. septembra 1993. godine na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora donesena je historijska odluka, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjacima i naziva maternjeg jezika - bosanski jezik.

Nacionalističke politike i ideje u našem okruženju nisu pobjeđene i nisu odustale od svojih ratnih ciljeva, koje žele realizirati danas u miru. Dodatni je to poziv i obaveza svima nama  da istrajemo i da sačuvamo naše ime, naš jezik i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Bošnjaci moraju biti svjesni da je Bosna i Hercegovina matica svih Bošnjaka i svoje poglede trebaju usmjeriti prema svojoj matici.

Svim Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu čestitam Dan Bošnjaka - stoji u čestitci potpredsjednika Salkića.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana