Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić reagirao je na posljednju nacionalističku provokaciju u Bratuncu, gdje su sinoć u jednom od kafića puštane pjesme Baje Malog Knindže. 

- Bošnjaci su u kontinuitetu izloženi različitim oblicima pritisaka i provokacija u svim segmentima društva u ovom entitetu. Provokacije često dolaze od entitetskih i lokalnih vlasti kroz uzurpaciju naših prava, negiranje genocida, negiranje identiteta i našeg bosanskog jezika do ovih verbalnih koji dolaze od pojedinaca koji slijede generalnu politiku onih koji predvode bosanske Srbe u ovom entitetu. Oni su ohrabreni djelovanjem političara, ali i neadekvatnom reakcijom pripadnika entitetskog MUP-a.

Ako imamo u vidu da pripadnici MUP-a entiteta RS pjevaju na postrojavanju ekstremno radikalne prosrpske pjesme koje šire vjersku i nacionalnu mržnju onda nas ne treba iznenaditi njihova blaga reakcija koja ohrabruje srpske radikale i ekstremiste - kaže Salkić za Faktor.

Dalje, navodi kako se javnost uznemiri kad bude objavljen neki snimak, a u stvarnosti u svakodnevnom životu Bošnjaka u ovom djelu Bosne i Hercegovine prisutne su ovakve provokacije koje ostaju bez kazne.

- U Podrinju posebno pred kolektivnu dženazu žrtvama genocida ekstremisti vide priliku za širenje mržnje i prijetnji prema Bošnjacima koji u velikom broju borave na svojim ognjištima i u tom kontekstu treba posmatrati i ovu posljednju zabilježenu i javno objavljenu provokaciju. Bilo bi normalno očekivati odlučnu reakciju policije protiv ekstremista, ali ako imamo u vidu da su upravo i pripadnici MUP-a RS-a presuđeni da su učestovali u izvršenju genocida, onda je njihova blaga reakcija potpuno očekivana - zaključuje Salkić.

Kako se približava 11. juli i obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici tako se na ovom prostoru pojačavaju provokacije. Tako je sinoć u jednom od kafića u Bratuncu puštana nacionalistička pjesma Baje Malog Knindže "Ne volim te, Alija, zato što si balija...".

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana