Sinoć je u kino sali općine Novi Grad prezentiran dokumentarni film “Tajna autobusa smrti” autora Avde Huseinovića koji govori o zločinima počinjenima nad Bošnjacima Ahatovića, Dobroševića i Bojnika koji su se dogodili u junu 1992. godine.

ilm govori o stravičnom zločinu kojeg su, prije 30 godina, počinile srpske vojne i policijske snage nad Bošnjacima Ahatovića, Dobroševića i Bojnika.

Zarobljene mještane ovog kraja, njih 56, agresor je prinudno zatočio u zloglasni logor u Rajlovcu, odakle su ih, nakon teških tortura i mučenja, “ugurali” u jedan autobus govoreći im da ih voze na razmjenu. Međutim, umjesto na razmjenu odvezeni su u mjesto Sokolina u općini Ilijaš, gdje su na najsvirepiji način izvršili masakr nad njima, tako što su autobus pun Bošnjaka, zasuli rafalima iz različitog vatrenog oružja, granatama, bombama i drugim vrstama artiljerije. Sudbina je htjela da njih osam preživi ispod mrtvih tijela svojih komšija, te tako ovaj gnusni zločin nije ostao sakriven.

Film kroz izjave preživjelih logoraša i druge dokumentarne građe, govori o jednom teškom vremenu kroz koje smo prolazili tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, vremenu o kojem generacijama koje dolaze, a koje o istoriji iz naše bliske prošlosti ne mogu učiti u školskim klupama, kažemo istinu o onome šta nam se dešavalo.

30. godina od masakra u mjestu Sokolina: Agresor je u autobusu ubio 48 Bošnjaka iz Ahatovića, Dobroševića i Bojnika

U mjestu Sokolina, kod Ilijaša danas je obilježena još jedna tužna godišnjica otkako je agresor, prije 30 godina u autobusu svirepo ubio 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Dobroševići i Bojnik i stradanja 18 šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji poginuli na brdu Ranovača.

Elvir Jahić iz Ahatovića imao je tek 19 godina kada su ga komšije Srbi, zajedno sa još 55 komšija Bošnjaka zarobili i odveli u logor u Rajlovcu, gdje je preživio 14 dana teških tortura, mučenja, ponižavanja i iživljavanja, jedan je od rijetkih koji su samo Božijom voljom preživjeli zločin koji se desio u mjestu Sokolina.

,,Govorim kao preživjeli svjedok jednog gnusnog zločina. Želim podsjetiti ponovo i sebe i sve vas na ono što se dešavalo prije 30 godina, 28. maja 1992. Godine. Po ranije završenom planu, lokalni četnici potpomognuti rezervistama JNA bez najave i upozorenja napadaju Ahatoviće, te ostala naselja MZ ‘’Dobroševići’’. Prvo je uslijedio pješadijski napad i sutradan napad artiljerijom. U napadu učestvuju Rajlovačka i Ilijaška brigada vojske RS. Zlikovci i razni plaćenici sa više od hiljadu ispaljenih granata razarali su muslimansko stanovništvo. Upravo na današnji dan 1992. godine, neprijateljske snage naredile su mještanima navedenih naselja, koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji ih je navodno, trebao odvesti na razmjenu. Ali, tada je neprijatelj, umjesto na razmjenu, 56 nenaoružanih logoraša odvezao u Sokolinu, a po dolasku u Sokolinu naredili su im da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, bombama i rafalima. Od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo, od kojih su dva u međuvremenu preminula, a ostali su živi svjedoci stravičnog žločina”, podsjetio se Jahić i dodao:

„Nakon što su napustili autobus, zločinci su ubrzo zatim ispalili tri projektila, potom su u autobus ubacili na desetine bombi, a nakon toga nastavili su rafalnu paljbu po raskomadanim tijelima. Na sve strane letjeli su komadi ljudskih tijela, geleri, meci. Tada sam po drugi put teško ranjen. Imao sam sreću da preživim“, sjeća se Elvir.

Nekako je, kaže, uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje su ga pronašli mještani okolnih sela, koji su uspjeli izvući i tijela ubijenih i spasiti ih od zločinaca koji su se kasnije vratili na mjesto zločina sa najmerom da ih zapale i na taj način prikriju zločin.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, Općina Novi Grad ogradila je mjesto stradanja, natkrila i reparirala autobus u kojem su mještani novogradskih naselja dovezeni i ubijeni, kako bi ga zaštitila od daljeg propadanja.

Na mjestu ovog teškog zločina danas su se okupile brojene delegacije, članovi porodica, saborci i komšije ubijenih mjestana Ahatovića, Dobroševića i Bojnika, boračkih udruženj, te učenici Osnovne škole „Mustafa Busuladžić“ iz Dobroševića. Položeno je cvijeće i proučena Fatiha nevino ubijenim građanima.

Saff.ba

Popularno