Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 6. maja 2022. godine, prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina u naselju Blječeva kod Bratunca. Današnje obilježavanje je održano u okviru višednevne manifestacije „Dani sjećanja na genocid u Bratuncu“.

Najprije je položeno cvijeće na spomen – ploču, na lokalitetu u Blječevoj gdje je pronađena masovna grobnica. U ovom naselju su pronađene tri masovne i tri pojedinačne grobnice, iz kojih su ekshumirane 592 bošnjačke žrtve, koje su ubijene od 1992. do 1995. godine.

Naselje Blječeva je napadnuto na današnji dan prije 30 godina i jedno je od bratunačkih naselja u kojem su Bošnjaci 1992. godine pružili otpor agresoru, a uprkos svim napadima, Blječeva je ostala slobodna sve do 1995. godine, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima „zaštićene zone“ UN Srebrenica.

Tokom agresije i genocida, ukupno je ubijeno 112 stanovnika ovog naselja. Njih 22 je ubijeno 1992. godine, 12 Bošnjaka je ubijeno 1993. i 1994. godine, dok je 78 Bošnjaka iz Blječeve ubijeno u genocidu u julu 1995. godine, kojeg su počinili vojska i dijelovi policije bosanskih Srba.

Najstarija osoba koja je ubijena tokom genocida je Sadika Jašarević, koja je imala 85 godina, dok je najstarija žrtva u napadu 1992. godine bio Salko Jahić, koji je imao 84 godine. U ovom periodu, ubijeno je i 11 djece iz Blječeve, a najmlađi je Mevlid Jašarević, koji je imao tek 12 godina.

- Mi ovdje danas u Blječevoj iskazujemo našu zahvalnost i poštovanje svima onima koji su stali na branik našeg naroda i naše domovine. Stanovnici Blječeve su pružili otpor agresoru 1992. godine, te su pokazali veliku hrabrost što se mora poštovati i uvijek isticati. Suprotstavljajući se žestokim napadima stanovnici ovog mjesta su platili visoku cijenu.

Napad na Blječevu 6. maja 1992. godine uslijedio je nakon napada na Hranču 3. maja i imao je za cilj, uz eliminaciju Bošnjaka sa ovog područja, stavljanje naselja Glogova u okruženje, koje je kasnije napadnuto 9. maja.

Nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti 112 ubijenih u naselju Blječeva. Ne smijemo zaboraviti 3.536 ubijenih Bošnjaka Bratunca, među njima 239 žena i 210 djece, tokom agresije na naš grad i našu zemlju, zločina i genocida nad našim narodom u Bratuncu i Podrinju.

Naša je obaveza da budemo danas, ali  i svakog 6. maja u budućnosti, ovdje u Blječevoj i sjetimo se 11 djece i svih drugih  koji su ubijeni u ovom naselju.

Veliki broj naših sugrađana Bošnjaka je nakon ubistva ukopan u brojnim masovnim grobnicama u Blječevoj. U ovom naselju otkrivene su masovne grobnice sa  592 posmrtna ostatka Bošnjaka, ali u ovom naselju se nalaze i neotkrivene masovne grobnice, zbog toga pozivamo sve one koji imaju informacije, da nam otkriju lokacije grobnica, kako bi mogli pronaći i dostojanstveno ukopati naše najmilije.

Danas, nažalost, živimo vrijeme revizionizma i pokušaja negiranja ovog i drugih zločina, veličanja ratnih zločinaca i negiranja sudskih presuda.

Ove aktivnosti proizvode nesigurno okruženje koje u budućnosti može dovesti do ugrožavanja mira i novih zločina. Zbog toga pozivam lokalne vlasti bosanskih Srba u Bratuncu i u ovom entitetu da to prestanu činiti. Spas je u istini koju trebate reći svom narodu, a koju uporno skrivate i širite neistine sa ciljem daljeg podrivanja među komšijskih odnosa u ovom gradu i entitetu, rekao je Salkić.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana