Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, gostovao je u emisiji „Sedam plus“ na Hayat televiziji.

Govorio je, između ostalog, o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik Salkić je na početku kazao kako svi građani RS-a veoma teško žive, uzimajući u obzir da su plaće i penzije upravo u ovom bh. entitetu veoma niske i među najnižim u Evropi.

O prijedlogu Zakona Milorada Dodika kojim se srpski narod i RS ne bi smjeli nazvati genocidnim, Salkić je istakao kako Dodik prvenstveno treba da bude svjestan kako je čitav vojno-politički vrh RS-a osuđen za genocid, teške ratne zločine i i udruženi zločinački poduhvat.

Dodao je kako se odluka Visokog predstavnika mora poštovati, a ovo što radi Dodik nema nikakvog utemeljenja. Smatra kako neće dobiti podršku od svjesnog dijela Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

Što se tiče odnosa Čovića i Dodika, potpredsjednik Salkić je kazao da se oni međusobno pomažu. Dodik želi na psihološki i svaki drugi mogući način odvojiti RS od Bosne i Hercegovine, dok Čović pokušava u procesu pregovaranja dobiti izbornu jedinicu, koja bi bila predsoblje trećeg entiteta, te da stvore novi ambijent i okolnosti o budućnosti Bosne i Hercegovine.

Istakao je da entitetska Narodna skupština ne može preuzeti nadležnosti državnog parlamenta, te kako je politika vlasti manjeg bh. entiteta ništa manje do državni udar.

Dijelove gostovanja pogledajte u priloženom videu. Kompletnu emisiju možete pogledati na linku: https://youtu.be/srfgfXrB5fE

Popularno