Posljednjih dana, hrvatski i srpski nacionalistički lideri u Bosni i Hercegovini udružili su snage.

Mustafa Cerić je početkom decembra uputio pismo evropskim rabinima u vezi zahtjeva u Domu naroda BiH za ukidanje Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Stigao je odgovor od Američkog jevrejskog komiteta (AJC), kojeg je Mustafa Cerić danas objavio na svom zvaničnom Facebook profilu.

– Valentin Incko je prije svog odlaska sa mjesta visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu na odgovarajući način izmijenio krivični zakon zemlje kako bi propisao kazne za one koji sudjeluju u poricanju genocida.

Ova mjera je u skladu sa zakonodavstvom u mnogim drugim evropskim državama, s namjerom da sankcioniše one koji bi poricali Holokaust ili druge genocide, poput onoga što je zadesilo bosanske muslimane tokom jugoslovenskih ratova.

Posljednjih dana, hrvatski i srpski nacionalistički lideri u Bosni i Hercegovini udružili su snage kako bi glasali za uklanjanje ove zabrane iz krivičnog zakona.

Američki Jevrejski Komitet smatra da je ovo pogrešna i opasna mjera koja će ohrabriti one koji bi namjerno iskrivili i poricali ove tragične historijske činjenice i prijetili da naruše etničku ravnotežu zemlje, koja je na snazi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi se u odgovoru Američkog jevrejskog komiteta.

Saff.ba

Popularno