Učenici devetih razreda u bh. entitetu RS historiju uče iz udžbenika u okviru kojeg je na, blago rečeno, ignorantski način obrađen i rat u BiH te uloga koju su u njemu imali pojedini akteri iz vojnopolitičkog vrha ovog entiteta.

Autor udžbenika Dragiša D. Vasić u kratkim crtama je, potpuno ignorišući činjenice i presude međunarodnih sudova, opisao uloge ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i mnogih drugih.

Zanimljivo je da su osuđeni ratni zločinci u udžbeniku opisani uz neskrivene simpatije, slobodno možemo reći i hvalospjevima, a rat u BiH je nazvan građanskim.

"Radovan Karadžić (1945), psihijatar, pjesnik i političar. Kao osnivač i vođa Srpske demokratske stranke imao je izuzetno važnu ulogu u stvaranju RS-a, čiji je bio prvi predsjednik. Vlasti Srbije su ga 2008. godine izručile Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", stoji u udžbeniku.

Namjerno izostavljanje činjenica prisutno je i u opisu zločinca Ratka Mladića, koji je, između ostalog, osuđen za genocid u Srebrenici.

"Ratko Mladić (1943), kao pukovnik JNA imao je važnu ulogu u odbrani Srba u Hrvatskoj 1991. godine. Kao general, bio je od 1992. do 1996. godine načelnik Glavnog štaba Vojske RS-a. Vlasti Srbije su ga 2011. godine izručile Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", napisano je u udžbeniku.

U udžbeniku se navodi još niz neistina i iskrivljenih činjenica, od toga da je četnički vojvoda Draža Mihailović bio antifašista do toga da je prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović bio "prohitlerovski orijentisan".

Klix.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana