U Zvorniku je danas, u organizaciji Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Zvornik, održana javna tribina na temu aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima su se obratili potpredsjednik SDA Adil Osmanović, član Predsjedništva SDA Ramiz Salkić i članica Glavnog odbora SDA Senija Bubić.

Istaknuto je da su nadležne državne institucije, a prije svih Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, dužne reagovati, te sankcionisati odgovorne za narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Pojašnjeno je da Ustav Bosne i Hercegovine ne omogućava jednostrano povlačenje iz državnih institucija i stavljanje van snage državnih zakona na prostoru entiteta RS, te da su potezi vlasti u tom bosanskohercegovačkom entitetu neustavni i antidejtonski.

Ukazano je na težak položaj Bošnjaka u entitetu RS, koji su izloženi različitim oblicima diskriminacije i kojima su uskraćena osnovna ljudska prava, poput prava na rad ili prava na izučavanje vlastitog jezika.

Govornici su pozvali vlasti entiteta RS da prestanu sa diskriminatornim odnosom prema Bošnjacima, te da konačno počnu poštivati Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav RS-a kojima se Bošnjacima garantuje ravnopravan status u odnosu na ostale narode.

Popularno