Udruženje "Progres" iz Sarajeva i opština Srebrenica potpisali su danas ugovor za realizaciju projekta "Pro-poso“ u okviru kojeg će osmero mladih ljudi iz Srebrenice imati šansu da ostvari radni odnos u trajanju od šest mjeseci, piše rtvsrebrenica.org.

Cilj projekta je da mladi steknu profesionalnu orijentaciju i praktičnu obuku, a nakon radnog staža od šest mjeseci dobiti interni certifikat. Od 1. maja korisnici potpisanih ugovora bi trebali da počnu s radom.

Korisnici s poslodavcima potpisuju ugovor o radu prema kojem će imati minimalnu platu, a poslodavac će plaćati porez na platu i doprinose u skladu sa zakonom.

-Imamo osmero mladih nezaposlenih, starosti od 18 - 35 godina koji su dugo na evidenciji nezaposlenih. Oni su danas potpisivanjem ugovora dobili šansu da prođu kroz proces u kojem bi trebalo da usvoje radne navike, stručne vještine i sve što je potrebno da bi bili konkuretni na tržištu rada. U saradnji s opštinom Srebrenica u ovaj projekt je uloženo je oko 19.000 KM – kazao je Koordinator projekta "Pro-poso“ Elvir Čaušević.

(Srebrenica.ba/RTV Srebrenica)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana